Marian Enache, deputat independent, validat de Senat ca judecător la CCR

Deputatul independent Marian Enache a fost votat marţi de Senat ca judecător la Curtea Constituţională, el obţinând 80 de voturi pentru.

2024 afișări
Imaginea articolului Marian Enache, deputat independent, validat de Senat ca judecător la CCR

Marian Enache, validat de Senat ca judecător la CCR

37 de senatori au votat împotriva nominalizării lui Marian Enache, iar Monalisa Neagoe (susţinută de PNL) a primit 34 de voturi pentru şi 83 împotrivă.

Senatorul ex-UNPR Ruxandra Jipa a obţinut doar 3 voturi favorabile, 114 senatori declarându-se împotriva nominalizării ei la CCR.

Jipa a luat cuvântul în plan, fiind nemulţumită de felul în care au avut loc audierea candidaţilor şi concuzionând că lucrurile care s-au ptrecut sunt "de domeniul penalului" şi promiţând că vor exista consecinţe.

"Audierile pentru postul de la Curtea Constituţională s-au făcut în dimineaţa acestei zile. Domnul din partea nu ştiu cui, din partea Camerei, vreau să spun că nu a fost audiat pentru că dosarul dânsului n-a fost depus în termen. Cele două candidaturi au fost a doamnei Monalisa Neagoe şi a mea. (...) Este a doua oară, în decurs de mai puţin de o lună când se petrec nişte lucruri ieşite din comun, care sunt de domeniul penalului şi vă spun cu toată responsabilitatea că de data aceasta n-am să mai înghit aceste lucruri care sunt de domeniul penalului. Voi face ce trebuie să fac şi cei care au făcut neregulile să răspundă penal", a spus Jipa.

Deputatul independent Marian Enache (ex-UNPR) şi-a depus candidatura pentru un post de judecător la CCR din partea Senatului, marţi dimineaţa, surse politice declarând că acesta este susţinut de PSD-UNPR-ALDE şi, posibil, de UDMR.

Biroul Permanenent al Senatului a solicitat marţi Comisiei juridice să refacă raportul cu candidaturile pentru postul de judecător CCR, după ce deputatul independent Marian Enache (ex-UNPR) a solicitat Biroului Permanent să fie audiat, considerând că s-a comis un abuz. Vicepreşedintele PSD al Senatului Ioan Chelaru declarase că şeful Comisiei juridice, senatorul PNL Cătălin Boboc, ar fi refuzat audierea lui Enache. Întrebat de ce Biroul Permanent nu a fost de acord cu raportul trimis de Comisie, Cătălin Boboc a spus: "Pentru că trebuia audiat şi candidatul propus de PSD (deputatul Marian Enache – n.r.)".

Şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a calificat refuzul lui Boboc ca fiind un abuz, dar a refuzat să admită că Enache, fost membru PSD, ar fi susţinut de social-democraţi.

După audierea sa la Comisia juridică, candidatura lui Marian Enache a primit 6 voturi "pentru" şi 5 "împotrivă", în timp ce Monalisa Neagoe (susţinută de PNL) a primit 5 voturi "pentru" şi 6 "împotrivă", iar senatorul ex-UNPR Ruxandra Jipa a adunat 10 voturi "împotrivă" şi un vot "pentru".

Potrivit CV-ului depus la Camera Deputaţilor, Marian Enache este de profesie avocat, absolvind Facultatea de Drept în 1977, iar din 2000 este cadru didactic universitar.

Marian Enache, ales deputat în 2012 pe listele PSD, a trecut în februarie 2016 la UNPR, iar din martie 2016 este independent. Enache a mai fost deputat în legislaturile 1990 - 1992 (FSN) şi 1996 - 2000 (PDSR).

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici