Marius Voineag, şeful DNA: „Oamenii aşteaptă de la noi cauze cu adevărat complexe şi obţinerea de condamnări”

  • ,,Am spus colegilor ca fiecare să aibă un dosar de complexitate mare pe an şi să pregătim încă unul pentru anul următor”
  • „Procurorii DNA sunt suficient de motivaţi în momentul de faţă”
  • „Avem în momentul de faţă atât resursele materiale cât şi resursele umane necesare să generăm cazuri penale de investigare a corupţiei la nivel înalt”
  • „N-aş vrea să mai risipim resursele pe cazurile mici care nu ar trebui să fie imaginea DNA”
  • „Suntem în reorganizare. Avem un compartiment al investigaţiilor financiare care va fi condus cel mai probabil de un ofiţer de poliţie judiciară care a fost şcolarizat la FBI”
  • „Ne focusăm pe ceea ce înseamnă recuperarea produselor infracţionale. Ne place sau nu ne place, nu cred că fugarii noştri trăiesc până la urmă din joburi de bucătari şi de chelneri, ospătari”
  • „Estimarea corupţiei în România este la 15% din PIB. Costul economic generat de existenţa corupţiei produce subdezvoltare”
  • „Am atins ţinta din PNRR: avem 159 de procurori în DNA, 10 sunt la EPPO. Avem un grad de ocupare de 86,6% în DNA”
  • „Putem îmbunătăţi lucrurile în zona de sănătate, achiziţii publice şi în zona de construcţii”
  • „În DNA sunt în lucru cauze suficient de însemnate, complexe”
468 afișări
Imaginea articolului Marius Voineag, şeful DNA: „Oamenii aşteaptă de la noi cauze cu adevărat complexe şi obţinerea de condamnări”

„DNA este o instituţie care se bucură de o susţinere largă în rândul factorilor de decizie, în rândul opiniei publice şi al societăţii civile, o instituţie cu o reputaţie extraordinară atât în afara graniţelor ţării cât şi în interior, însă este o instituţie despre care eu am apreciat că are nevoie la momentul la care mi-am depus candidatura de o nouă viziune şi din nou suflu la nivel managerial.

Trebuie să ne axăm şi pe cealaltă faţetă a monedei şi când vorbesc de asta mă refer în primul rând la recuperarea efectivă a produsului infracţional. DNA a obţinut rezultat extraordinare în investigaţiile de corupţie la nivel înalt, însă aşa cum rezultă atât din date, cât şi din exemplele pe care le avem în momentul de faţă, DNA nu cred că s-a axat neapărat pe componenta de recuperare a prejudiciului. Există un efect descurajant al pedepselor cât şi al obţinerii unor recuperări pe partea de produs infracţional.

Avem rezultate bune pe hârtie însă avem o serie de persoane publice sau persoane deja condamnate care se sustrag de la executarea pedepselor privative de libertate. (...) Procurorii DNA sunt suficient de motivaţi în momentul de faţă.

Este vorba doar un switch pe mentalitate, pe viziune, pe care îmi doresc să îl facem în sensul să nu mai trăim în senzaţia şi în ideea că factorul extern care permanent poate fi demotivant, aş vrea să-l întoarcem într-o într-un soi de combustie în sensul că să ne alimenteze nouă motivaţia de a combate de fapt corupţia prin complexitatea anchetelor. (...) Avem în momentul de faţă atât resursele materiale cât şi resursele umane necesare să generăm cazuri penale de investigare a corupţiei la nivel înalt. Aceasta este chestiunea principală pe care mi-am propus-o şi am verbalizat-o.

N-aş vrea să mai risipim resursele pe cazurile mici care nu ar trebui să fie imaginea DNA”, a declarat procurorul şef al DNA, Marius Voineag, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Şeful DNA a dezvăluit pe Aleph News că DNA se află în reorganizare în momentul de faţă:

„Suntem în reorganizare în momentul de faţă. Avem un compartiment al investigaţiilor financiare care va fi condus cel mai probabil de un ofiţer de poliţie judiciară care a fost şcolarizat la FBI.

Încercăm să învăţăm de la cei mai buni în aşa fel încât procurorii şi poliţiştii care instrumentau cauzele de corupţie să facă ceea ce făceau în continuare, să probeze infracţiunile pe care DNA s-a focusat însă, în acelaşi timp, să avem cei douăzeci de ofiţeri de poliţie judiciară care să lucreze pe baza unor delegări pentru a face investigaţiile financiare paralele.

Simt că lucrurile o iau într-o direcţie bună după discuţiile cu procurorii DNA are vocaţie în a instrumenta cauze de o complexitate deosebită. Ne focusăm pe ceea ce înseamnă recuperarea produselor infracţionale. Ne place sau nu ne place, nu cred că fugarii noştri trăiesc până la urmă din joburi de bucătari şi de chelneri, ospătari, cu tot respectul pentru cele două categorii socio profesionale. Sunt ferm convins că ei trăiesc din produsele infracţionale, din bunurile pe care le- au obţinut ca urmare a săvârşirii unor infracţiuni pe teritoriul nostru şi atunci asta ne afectează pe toţi deopotrivă”.

Marius Voineag, procurorul şef al DNA a spus în emisiunea OFF/OnTheRecord că în România corupţia este estimată la 15% din PIB, că DNA şi-a atins deja ţinta din PNRR dar prioritatea sa este focusarea instituţiei pe instrumentarea dosarelor complexe:

„Estimarea corupţiei în România este la 15% din PIB. Costul economic generat de existenţa corupţiei produce subdezvoltare. Noi trebuie să ne axăm pe combaterea corupţiei la nivel înalt.

Am spus colegilor ca fiecare să aibă un dosar de complexitate mare pe an şi să pregătim încă unul pentru anul următor. Mă interesează ca DNA să fie prezentă în combaterea unor fenomene. Putem îmbunătăţi lucrurile în zona de sănătate, achiziţii publice şi în zona de construcţii. (...) Am atins ţinta din PNRR: avem 159 de procurori în DNA, 10 sunt la EPPO. Avem un grad de ocupare de 86,6% în DNA.

Nu avem nicio cerere la nivelul CSM de încetare a activităţii din DNA. Vor fi încă 3 propuneri de delegare în DNA. Nu am văzut o scădere a atractivităţii DNA. Dincolo de ţinta pe care o avem în PNRR, vreau să menţin un standard de calitate ridicat în DNA. Vreau un mai mult simţ de răspundere în investigarea cauzelor complexe.

La ultimul interviu, din 8 procurori au trecut interviul 3 iar 1 persoană a fost delegată ulterior. Nu vreau să fac rabat la calitatea procurorilor din DNA.

Sesizările sunt în funcţie de încrederea pe care noi o avem în rândul populaţiei. Încrederea DNA a fost la 62%, acum este la 42%. Trebuie să generăm calitate la nivelul dna ca publicul să aibă încredere.

DNA a trecut prin momente destul de grele. Trebuie să ieşim din mentalitatea de cetate asediată, este demotivantă pentru procurori. Nu suntem în paradigma anului 2017, suntem în 2023. Oamenii aşteaptă de la noi cauze cu adevărat complexe şi să obţinem condamnări.

Justiţia se înfăptuieşte prin instanţele judecătoreşti. Dacă impunem cifre statistice, vom ieşi foarte bine, dar pe combaterea corupţiei la nivel înalt suntem inexistenţi. Sunt în lucru cauze suficient de însemnate, complexe. Cred că ţine cât de asumat este managerul DNA în povestea asta. N-aş vrea să ne transformăm într-o zonă de investigare a cauzelor de corupţie liniare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici