Marko: Actuala formă de bicameralism face mai mult rău decât bine ideii de Parlament

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, că actuala formă de bicameralism "face mai mult rău ideii de Parlament decât bine", susţinând că Uniunea optează în continuare pentru o formă de bicameralism "real", transmite corespondentul MEDIAFAX.

26 afișări
Imaginea articolului Marko: Actuala formă de bicameralism face mai mult rău decât bine ideii de Parlament

Marko: Actuala formă de bicameralism face mai mult rău decât bine ideii de Parlament (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)

Marko a declarat, la Conferinţa Naţională a Primarilor Uniunii, desfăşurată la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, la care participă peste o sută de aleşi ai UDMR, că, dacă ar fi cinic, le-ar putea reproşa acestora că nu au lucrat suficient pentru ca la referendumul din noiembrie anul trecut maghiarii să nu opteze pentru un Parlament unicameral, arătând că în Harghita şi Covasna s-a înregistrat "entuziasmul cel mai mare" pentru transformarea Parlamentului într-un sistem unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maxim 300.

Marko Bela a arătat că nu a fost de acord cu acel referendum şi nu consideră unicameralismul o idee bună, dar spune că sistemul actual bicameral "face mai mult rău ideii de Parlament decât bine" şi ar fi nevoie de un bicameralism "real".

Ulterior, acesta a declarat presei că UDMR va susţine în continuare sistemul bicameral, dar într-o formă schimbată radical.

"Am spus că există un răspuns cinic, şi anume că şi maghiarii, deci majoritatea electoratului maghiar, au votat pentru Parlamentul unicameral şi pentru reducerea numărului parlamentarilor. UDMR nici la vremea respectivă, nici acum nu este de acord cu ideea Parlamentului unicameral. Dar trebuie să recunosc că la referendum, nu numai românii, ci şi maghiarii, în majoritate, nu cu toţii, au votat pentru această soluţie. Noi în continuare vom susţine un alt sistem, bicameral, deci nu actualul sistem bicameral, dacă aţi auzit, am făcut referiri şi la daunele cauzate de acest fals sistem bicameral, deci trebuie să îl schimbăm în mod radical", a spus Marko.

Preşedintele UDMR a adăugat că el consideră la modul cel mai sincer că rezultatele referendumului nu pot fi neglijate, dar că referendumul "s-a referit, în primul rând, la necesitatea absolută a schimbării actualului sistem - şi anume a fost o exprimare a nemulţumirilor majorităţii faţă de actualul sistem parlamentar".

Întrebat de ce consideră că unicameralismul nu ar fi bun pentru România, Marko Bela a arătat că, de fapt, un sistem unicameral este la fel de democratic ca şi un sistem bicameral, însă într-o ţară mare precum România este nevoie şi de un Senat, în care judeţele să fie reprezentate.

"Un sistem unicameral este la fel de democratic ca şi un sistem bicameral, deci aici nu cred că se confruntă ideea de dictatură cu ideea de democraţie, nu este vorba de aşa ceva. Pur şi simplu, într-o ţară relativ mare ca România, un Senat - dar nu în actuala formă, ci ca o reprezentanţă a diferitelor judeţe şi nu având o reprezentare politică, deci un astfel de Senat ar fi benefic", aprecizat Marko Bela.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici