Marko: Au apărut incidente ce tensionează climatul interetnic

Preşedintele UDMR, Marko Bela, s-a declarat, vineri, îngrijorat din cauza unor incidente care ar tensiona climatul interetnic, făcând referire la două cazuri petrecute în Mureş, respectiv Harghita.

23 afișări
Imaginea articolului Marko: Au apărut incidente ce tensionează climatul interetnic

Marko: Au apărut incidente ce tensionează climatul interetnic (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele UDMR a sugerat, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că cele două incidente ar avea legătură cu trecerea Uniunii în opoziţie, aspect care, spune el, nu ar trebui să aibă drept consecinţă afectarea relaţiilor interetnice, iar păstrarea specialiştilor maghiari în instituţii este în interesul convieţuirii interetnice.

"Indiferent dacă UDMR este în opoziţie sau la guvernare, n-ar trebui să permitem ca relaţiile interetnice, o convieţuire interetnică în general, să cadă victimă acestor schimbări. Prezenţa specialiştilor maghiari în diferite instituţii nu o pot concepe ca o problemă politică. În interesul convieţuirii interetnice, ar trebui să păstrăm în continuare aceste prezenţe", a spus Marko Bela.

Preşedintele UDMR a afirmat că, deşi sunt persoane care contestă păstrarea specialiştilor Uniunii în instituţii, el este îngrijorat, pentru că au început deja să apară incidente care "tensionează climatul", adăugând că este vorba de incidente izolate, dar a spus că este totuşi îngrijorat.

"La Miercurea Niraj se tensionează deja atmosfera din cauza încercării nechibzuite a Bisericii Ortodoxe Române de a construi o biserică într-un parc în centru, în loc să-şi caute o altă locaţie potrivită pentru o biserică", a spus Marko Bela, apreciind că este "nechibzuit" faptul că se încearcă "să se forţeze o astfel de construcţie", în condiţiile în care locuitorii localităţii (majoritari maghiari - n.r.) şi Primăria nu sunt de acord.

"Deja se simte tensionarea climatului", a susţinut Marko.

În Harghita, a adăugat Marko Bela, la Siculeni, Poliţia a dispus îndepărtarea steagului maghiar arborat la o comemorare.

"S-a arborat în mod firesc tricolorul roşu-alb-verde, deci tricolorul maghiar, şi Poliţia, nu ştim din dispoziţia cui, a îndepărtat, a dispus îndepărtarea acestor drapele. Ceea ce pe de o parte este şi împotriva legii, pe de alta, e o acţiune menită să tensioneze climatul. Sunt evenimente izolate, bineînţeles, dar aş fi vrut să-mi totuşi exprim îngrijorarea", a conchis preşedintele UDMR.

Parohia ortodoxă din localitatea mureşeană Miercurea Nirajului fusese amendată cu o mie de lei de reprezentanţii Primăriei întrucât ar fi amplasat, într-un parc, piatra de temelie a unei biserici şi o cruce, fără a avea autorizaţie.

"Au depus ilegal în parc o piatră de temelie şi o cruce. Este domeniul lor, dar au cerut aviz de construire de la Primărie, iar noi nu am dat acordul, în temeiul unei legi din 2007, care protejează parcurile", declara corespondentului MEDIAFAX viceprimarul Toth Sandor.

De cealaltă parte, preotul ortodox din localitate, Ioan Dorin Şandor, a spus că va contesta amenda, mai ales că terenul pe care a fost pusă piatra de temelie aparţine bisericii, nu este domeniu public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici