Marko:Noi gândim pe raţiuni economice redesenarea regiunilor de dezvoltare, alţii pe criterii etnice

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că reprezentanţii Uniunii au propus un proiect de reorganizare a regiunilor de dezvoltare din România pornind de la raţiuni economice şi că "alţii" gândesc pe criterii etnice în acest caz.

25 afișări
Imaginea articolului Marko:Noi gândim pe raţiuni economice redesenarea regiunilor de dezvoltare, alţii pe criterii etnice

Marko:Noi gândim pe raţiuni economice redesenarea regiunilor de dezvoltare, alţii pe criterii etnice (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Marko Bela a spus că UDMR are un proiect de reorganizare a regiunilor de dezvoltare, în care Mureşul, Harghita şi Covasna să formeze o astfel de regiune, susţinând că aceasta ia în calcul raţiuni economice şi de tradiţie, nicidecum de natură etnică, cum i s-a reproşat.

"Într-adevăr, vrem redesenarea regiunilor de dezvoltare economică, dar eu cred că nu noi gândim pe criterii etnice, cei care spunem că, din punct de vedere economic, ar fi foarte coerentă o regiune cu Covasna, Harghita şi Mureş", a spus Marko Bela.

El a adăugat că judeţului Mureş i-ar conveni să nu mai fie în competiţie cu Braşovul şi cu Sibiul, ca acum, ci doar cu Harghita şi Covasna.

"Cei bogaţi îi suprimă, nu în mod voluntar sau intenţionat, ci pur şi simplu, prin proiecte mai viabile, printr-o susţinere financiară mai consistentă, îi suprimă pe cei săraci. De aceea, după părerea mea, şi Mureşului, din punctul de vedere al interesului economic, i-ar conveni să fie în competiţie cu Covasna şi Harghita, care sunt judeţe, din păcate, mai sărace decât Mureşul, decât să concureze, să fie în competiţie cu Braşovul, cu Sibiul. Deci aceasta e raţiunea, noi gândim pe raţiuni economice şi nu neg că, şi în ceea ce priveşte tradiţiile, ne interesează tradiţiile, dar nu întâmplător s-a creat această zonă numită Ţinutul Secuiesc. Pe baza creării cândva, în istorie, a acestei zone, stau şi considerente economice", a spus Marko Bela.

El a susţinut că exact cei care resping această idee gândesc pe criterii etnice.

"Ei nu vor nicicum, nici în ruptul capului, să existe o entitate economică, nu una administrativă, unde maghiarii eventual să fie majoritari, în loc să discutăm puţin criteriile economice", a susţinut Marko.

Întrebat dacă, urmând raţionamentul său, nu există pericolul ca Mureşul să suprime şansele de dezvoltare pentru Covasna şi Harghita, Marko Bela a arătat că tocmai de aceea este nevoie de reducerea componenţilor unei regiuni de dezvoltare.

"Acum, Covasna şi Harghita sunt suprimate şi de Mureş, şi de Sibiu, şi de Braşov... Haideţi să mai reducem puţin", a conchis el.

O iniţiativă legislativă a parlamentarilor UDMR, prin care se propune înfiinţarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare, printre care una în care sunt grupate judeţele Covasna - Harghita - Mureş, precum şi organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare, a trecut de Senat prin adoptare tacită.

În proiect se menţionează că pe terioriul României sunt constituite 16 regiuni şi cinci macroregiuni de dezvoltare, care nu sunt unităţi administrativ teritoriale şi nu au personalitate juridică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici