Medicul Ritli Ladislau, propus de UDMR Bihor pentru funcţia de ministru al Sănătăţii

Consiliul Operativ al UDMR Bihor l-a propus oficial în funcţia de ministru al Sănătăţii pe medicul Ritli Ladislau, care este directorul medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea, a declarat luni pentru MEDIAFAX preşedintele executiv al filialei, Szabo Odon.

1264 afișări
Imaginea articolului Medicul Ritli Ladislau, propus de UDMR Bihor pentru funcţia de ministru al Sănătăţii

Medicul Ritli Ladislau (Imagine: www.bihon.ro)

Potrivit preşedintelui executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, opţiunea pentru medicul Ritli Ladislau este oficială, după ce sâmbătă şi duminică liderii organizaţiei au luat în calcul şi alte variante, pe care însă nu le-a numit.

"Domnul doctor Ritli Ladislau este propunerea noastră oficială, pe care am decis-o în discuţiile de la sfârşitul săptămânii trecute. Am avut şi alte variante, dar aceasta este propunerea noastră clară şi oficială", a declarat, luni preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon.

Szabo a spus că propunerea UDMR Bihor urmează să fie analizată de conducerea centrală a Uniunii şi înaintată premierului Emil Boc luni sau marţi.

Ritli Ladislau este unul dintre cei mai reputaţi medici din Oradea, ocupând de-a lungul ultimilor 30 de ani mai multe funcţii administrative.

Ritli s-a născut la Oradea, la 8 iunie 1948, şi a absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în 1973 ca şef de promoţie. El este căsătorit şi are doi copii, dintre care unul, Ritli Csongor Ladislau, a fost director al Spitalului de Recuperare din Băile 1 Mai şi consilier al fostului ministru al Sănătăţii Cseke Attila.

Ritli Ladislau a fost director al Spitalului Teritorial Orăşenesc Ştei între anii 1978-1986, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990, când a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Între 1997 şi 2009 a condus Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor.

Ritli este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea. Din 2010, este director medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea.

Ritli este membru al Societăţii Române de Pediatrie, Asociaţiei Române de Sănătate Publică şi Management Sanitar, Asociaţiei Române de Mucoviscidoză, al Societăţii Române de Gastroenterologie Pediatrică şi este vicepreşedinte al Societăţii Române de Oncohematologie Pediatrică.

Ritli Ladislau: Dacă voi fi numit la MS, voi încerca să îmbunătăţesc finanţarea sistemului sanitar

"Pentru că sunt clinician, mă întâlnesc zilnic cu pacienţii şi, din acest motiv, ştiu foarte bine ce trebuie făcut, din partea cealaltă a lanţului de factori care compun sistemul sanitar", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, dr. Ritli Ladislau.

Ritli a afirmat că l-a susţinut pe ministrul demisionar Cseke Attila, astfel încât va continua proiectele începute de acesta, dar va încerca şi să îmbunătăţească relaţia dintre minister şi CNAS, în scopul creşterii finanţării sistemului.

"L-am susţinut pe domnul Cseke, pentru că am fost încântat de multe dintre măsurile pe care acesta le-a luat, în special de cele care au vizat descentralizarea sistemului şi trecerea unor decizii în mâna autorităţilor locale. Ca urmare, trebuie să continuu foarte multe dintre aceste proiecte. Pe de altă parte, dacă voi fi numit la conducerea Ministerului, voi încerca să îmbunătăţesc finanţarea sistemului medical, împreună, desigur, cu ceilalţi factori politici, pentru că aceasta este o decizie politică. Ştiu că este monoton de spus, dar acesta este adevărul, căci cei care răspund de acest domeniu, dacă nu au şi instrumente financiare pentru îmbunătăţirea sistemului, nu reuşesc să-l modernizeze. În fine, aş vrea să se normalizeze relaţia cu CAS, această relaţie trebuie să fie una normală, de colaborare, nu de antagonism", a declarat dr. Ritli Ladislau.

Deputatul UDMR Derzsi Akos declara, sâmbătă, pentru MEDIAFAX că a fost propus, neoficial, în cadrul Uniunii pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, însă, în cazul în care propunerea va deveni oficială, este tentat să decline oferta, din cauza subfinanţării domeniului sănătăţii.

"Dacă voi fi propus în mod oficial, mult mai probabil este să refuz decât să accept nominalizarea. Motivul meu constă în condiţiile precare, adică finanţarea sănătăţii, care este mult sub necesar", declara Derzsi Akos, al cărui nume a fost vehiculat în presă ca posibil înlocuitor al lui Cseke Attila pentru funcţia de ministru al Sănătăţii.

Ministrul Cseke Attila a anunţat, joi, că demisionează din funcţie, nemulţumit de banii primiţi de Ministerul Sănătăţii la rectificarea bugetară, care s-a discutat fără a i se cere punctul de vedere, şi a precizat că în mandatul său a avut mai multe dispute cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că regretă demisia lui Cseke Attila, îl înţelege pe acesta şi îi mulţumeşte pentru efortul depus, precizând că Uniunea va numi un nou ministru al Sănătăţii în următoarele 15 zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici