Meleşcanu, despre preşedinţia României la Consiliul UE: Vom accelera negocierile Serbiei cu UE

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu,a declarat, marţi, la Timişoara, că preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene va fi de succes dacă se va reuşi accelerarea negocierilor Serbiei cu UE şi dacă se va materializa o invitaţie formală către Macedonia pentru a începe procedurile de aderare.

249 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu, despre preşedinţia României la Consiliul UE: Vom accelera negocierile Serbiei cu UE

Meleşcanu, despre preşedinţia României la Consiliul UE: Vom accelera negocierile Serbiei cu UE

Ministrul de Externe a participat, marţi, la conferinţa internaţională “Provocări de securitate în Balcani”, organizată de Universitatea de Vest din Timişoara. Teodor Meleşcanu a afirmat, în timpul evenimentului, că nicio ţară nu a reuşit de una singură să facă faţă unor provocări de securitate.

“Există o legătură între provocările de securitate din Balcani şi stabilitatea europeană. Nicio ţară nu a reuşit singură să facă faţă provocărilor de securitate, şi mă refer aici şi la fenomenul migraţiei. Nimeni nu poate să pună la îndoială faptul că Balcanii de Vest şi chestiunile legate de ei ne preocupă pe noi toţi”, a declarat Teodor Meleşcanu.

De asemenea, ministrul de Externe a vorbit şi despre obiectivele pe care şi le-a propus România, după ce va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

“Noi suntem încrezători că stabilitatea regională va fi consolidată. Eu încurajez Bosnia şi Herţegovina să consolideze rapid un nou guvern, pentru a deveni un candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Vă asigur că preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene va continua această tendinţă şi vom depune toate eforturile pentru a înregistra rezultate pozitive. Sperăm că încercările de a lărgi UE vor fi încununate cu succes, lărgirea UE e parte din vitorul UE şi parte din Europa. (…) Dacă vom reuşi să accelerăm negocierile Serbiei cu Uniunea Europeană pe parcursul preşedinţiei noastre, atunci o vom considera una de succes. O vom considera o preşedinţie istorică dacă la sfârşitul mandatului vom avea o invitaţie formală către Macedonia pentru a începe procedurile de aderare. Depunem toate eforturile pentru a îndeplini cele două obiective”, a afirmat Teodor Meleşcanu.

La conferinţa internaţională “Provocări de securitate în Balcani” a luat parte şi ministrul de Externe din Serbia, Ivica Dacic, care a precizat că unul dintre ţelurile strategice e de a intra în Uniunea Europeană, doar că acest lucru nu este posibil până când nu se va găsi o soluţie cu privire la Kosovo.

“Încă există o serie de probleme care ies în evidenţă în Balcani, dar nu trebuie să stea la baza unor războaie. Avem nevoie de înţelegerea comunităţilor internaţionale şi în acest sens, Serbia încearcă să aibă o politică externă echilibrată, prin care să respectăm toate ţelurile noastre strategice. Unul dintre aceste ţeluri este să intrăm în Uniunea Europeană, dar nu putem să intrăm în UE până când nu ajungem la o soluţie consfinţită juridic cu Kosovo. Este o dilemă: UE sau Kosovo? Cred că preşedinţia României la Consilul UE este foarte importantă, pentru că România este marele nostru prieten şi va continua să fie înţelegătoare în ceea ce priveşte problemele din această regiune. (...) Serbia nu va recunoaşte niciun act unilateral. Noi nu alegem între UE şi Kosovo. Nu dorim să fim puşi într-o astfel de situaţie, dorim soluţii paşnice, dar umilirea Serbiei nu va fi permisă. Se fac presiuni în fiecare lună să recunoaştem independenţa Kosovo”, a declarat Ivica Dacic.

Totodată, Teodor Meleşcanu a mai precizat că este important ca pe parcursul preşedinţiei României la Consiliul UE să existe o concentrare spre viitor.

“Când ne concentrăm pe viitorul nostru, este mai uşor să găsim soluţii, decât dacă încercăm să corectăm istoria. Noi putem modela viitorul. Pe parcursul preşedinţiei ne vom concentra pe viitor, vom accelera negocierile cu Serbia şi vom deschide noi posibilităţi cu Muntenegru. Perspectiva europeană trebuie deschisă şi Bosniei şi Herţegovinei. Prioritatea noastră în prezent este consolidarea UE, dar şi o politică deschisă cu partenerii”, a declarat ministrul de Externe.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici