Meleşcanu: Oficiali din Grecia şi Macedonia de Nord au venit, prima oară, împreună la o reuniune UE

Teodor Meleşcanu a declarat că oficiali din Grecia şi Macedonia de Nord au venit pentru prima oară şi s-au aşezat împreună la masă, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre ale UE.

166 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: Oficiali din Grecia şi Macedonia de Nord au venit, prima oară, împreună la o reuniune UE

Meleşcanu: Oficiali din Grecia şi Macedonia de Nord au venit, prima oară, împreună la o reuniune UE

Ministrul român de Externe a precizat că oficialii celor două state au susţinut crearea unor condiţii necesare şi pentru ţările din Balcanii de Vest de a se asocia la UE.

„Astăzi a fost un moment deosebit în care colegii noştri care reprezentau Grecia şi Republica Macedonia de Nord pentru prima oară s-au aşezat la masă şi au venit împreună, pe aceeaşi idee, referitoare la dezvoltarea şi creşterea, crearea unor condiţii necesare şi pentru ţările din Balcanii de Vest de a se asocia la Uninea Europeană. Sper că după semnarea acestui acord, sunt convins că va exista o invitaţie de aderare pentru Republica Macedonia de Nord, dar un al doilea lucru pe care vreau să îl subliniez este că semnarea acestui acord a dovedit că şi în condiţii foarte dificile cu o istorie foarte complicată, atunci când există dorinţă de a găsi soluţii politice la problemele politice atunci se pot realiza într-adevăr miracole.

Cine şi-ar fi închipuit cu câţiva ani înainte, când practic era una dintre marile dezbateri la nivelul Balcanilor de Vest, că se va ajunge la o asemenea situaţie. Am felicitat cu toţii şi sperăm ca în continuare să producă un efect sinergic şi asupra altor ţări care negociază în Balcanii de vest pe aceleaşi teme”, a declarat Teodor Meleşcanu, la conferinţa de presă susţinută vineri alături de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini.

Reacţia ministrul de Externe român vine în contextul în care, săptămâna trecută, Parlamentului grec de a ratifica un acord privind schimbarea denumirii Macedoniei.

Acordul, care va pune capăt unei dispute care durează de trei decenii, a fost aprobat de Parlamentul de la Atena cu 153 de voturi pentru şi 146 împotrivă.

Aderarea Macedoniei la UE şi NATO, a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele ţării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume.

Miniştrii de Externe din statele membre UE au participat, joi şi vineri, la Bucureşti, la o reuniune informală, cunoscută şi sub numele de Gymnich. Aceştia au discutat despre criza politică din Venezuela, dosarul sirian şi relaţia UE-China. Reuniunea a fost prezidată de către Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici