Meleşcanu: România trebuie să aibă o poziţie clară în privinţa Libiei

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, liberalul Teodor Meleşcanu, consideră că România trebuie să aibă o poziţie oficială în privinţa Libiei, apreciind că aceasta este impusă chiar de adoptarea rezoluţiei în Consiliul de Securitate al ONU.

14 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: România trebuie să aibă o poziţie clară în privinţa Libiei

Meleşcanu: România trebuie să aibă o poziţie clară în privinţa Libiei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Meleşcanu îl contrazice astfel pe şeful statului, care spunea, duminică seară, la TVR 1, că "nu avem de ce să ne pronunţăm în cazul Libiei acum".

"Noi considerăm şi la nivelul Partidului Naţional Liberal că este nevoie de o poziţie oficială a României. Preşedintele Traian Băsescu s-a referit la faptul că în cadrul NATO se poartă discuţii şi negocieri în legătură cu implicarea NATO, ca organism internaţional, ca instituţie, în această criză din Libia. Este adevărat, tot ceea ce se va decide, evident şi cu participarea noastră, noi nu suntem în afara NATO, va conduce probabil la unele obligaţii şi pentru România, dar până atunci avem o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede în mod foarte clar legitimitatea unor măsuri împotriva Guvernului Kadhafi, dintre care cea mai importantă este aceea de a interzice folosirea spaţiului aerian pentru forţele aeriene libiene, care au bombardat de mai multe ori pe insurgenţi. În al doilea rând, pentru a preveni şi a sprijini umanitar poporul libian, indiferent de opţiunile pe care le au", explică Meleşcanu.

Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat consideră că o poziţie oficială a României este impusă chiar de adoptarea rezoluţiei privind Libia în Consiliul de Securitate al ONU.

"Din punctul nostru de vedere, această decizie clară şi fără echivoc a Consiliului de Securitate ar impune din partea României o declaraţie la fel de clară şi fără nici o ambiguitate că România nu numai că este solidară cu decizia Consiliului de Securitate, dar să spună foarte clar că vom coopera şi ne vom implica, sigur, pe măsura puterilor noastre şi pe baza deciziilor pe care alte organisme le vor adopta, inclusiv NATO, în sprijinirea acestei acţiuni internaţionale", a menţionat el.

Întrebat dacă va propune adoptarea unei declaraţii a Parlamentului României pe tema intervenţiei din Libia, Teodor Meleşcanu a răspuns: "Sigur că aici principala responsabilitate revine Executivului, care hotărăşte în aceste probleme şi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Cred însă că o implicare şi a noastră, a politicienilor, fie prin intermediul unor partide şi grupuri parlamentare, fie în ansamblul nostru ar fi un lucru foarte important, care ar da un răspuns la ceea ce reprezintă poziţia României în legătură cu această criză".


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici