Mesajul ministrului Apărării, de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii: suntem mereu alături de voi

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a transmis sâmbătă un mesaj cu prilejul de Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii. Suntem mereu alături de voi, a spus ministrul Tîlvăr.

111 afișări
Imaginea articolului Mesajul ministrului Apărării, de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii: suntem mereu alături de voi

Reprezentantul Guvernului a menţionat sacrificiile făcute de veterani.

„Profesionalismul şi tenacitatea dumneavoastră constituie expresia îndeplinirii angajamentelor pe care ţara noastră şi le-a asumat faţă de partenerii şi aliaţii noştri. Tributul greu plătit de armata română, de-a lungul timpului, nu a fost în zadar. Niciun sacrificiu făcut de înaintaşii noştri nu a fost uitat, iar lor, celor care au pus mai presus de propria viaţă neamul românesc, le datorăm recunoştinţa noastră. Aducem, astăzi, un omagiu tuturor românilor care s-au jertfit pentru pentru Patrie şi, în special, celor care şi-au dat viaţa în teatrele de operaţii. Sacrificiul lor nu va fi uitat niciodată, iar noi avem datoria de a-i reaminti în rugăciunile noastre pe cei 30 de militari care şi-au pierdut viaţa departe de casă, în teatrele de operaţii, eroi intraţi mult prea devreme în istorie. Vor rămâne veşnic ancore în timp pentru generaţiile următoare, precum şi în inimile şi în conştiinţa noastră, fiind adevărate modele de camaraderie, de sacrificiu pentru ţară, de solidaritate umană fără frontiere”, a transmis Angel Tălvăr.

Crizele mondiale din prezent au prins România într-o poziţie strategică extrem de importantă care se datorează, într-o mare măsură, militarilor români, a mai spus ministrul Tîlvăr.

„În contextul actual de securitate, ţara noastră se situează într-o poziţie strategică extrem de importantă, iar locul pe care îl ocupă la masa deciziilor se datorează, într-o mare măsură, militarilor Armatei României. Apartenenţa la Uniunea Europeană şi la NATO ne determină să rămânem vigilenţi. Totodată, prezenţa aliată pe teritoriul ţării noastre este o dovadă cât se poate de clară de solidaritate şi coeziune, în faţa oricăror potenţiale ameninţări”, a comunicat ministrul Apărării Naţionale.

Tîlvăr le-a promis veteranilor sprijin permanent.

„Împreună cu echipa de conducere a ministerului apărării naţionale, voi continua să vă fiu aproape, astfel încât să găsim cele mai bune soluţii care să vină în sprijinul dumneavoastră. De asemenea, familiile eroilor noştri vor avea în Armata României un sprijin permanent, pentru că avem cu toţii datoria de a contribui la consolidarea prestigiului Armatei. Pe aceia dintre dumneavoastră care s-au întors răniţi din misiunile în teatrele de operaţii îi asigur de înalta mea recunoştinţă. Vă cunoaştem şi vă înţelegem problemele pe care le aveţi, iar prin structurile specializate ale Ministerului Apărării Naţionale căutăm cele mai bune soluţii legale pentru sprijinul dumneavoastră. De altfel, participarea dumneavoastră la ediţia a VI-a a Jocurilor Paralimpice Invictus, organizate la Düsseldorf, în Germania, în luna septembrie a acestui an, şi rezultatele deosebite obţinute reprezintă cel mai bun exemplu de voinţă şi demnitate. Suntem mereu alături de voi”, a precizat ministrul Angel Tîlvăr.

Cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii, în Bucureşti şi în garnizoanele în care există unităţi militare care au executat misiuni în teatrele de operaţii sâmbătă sunt organizate ceremonii militare şi religioase.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogaraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În perioada 1996-2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei, respectiv intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11:00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici