În eforturile de eficientizare a structurilor statului, în vederea reducerii deficitului bugetar, Mihai Jurca, șeful Cancelariei Prim-Ministrului a anunțat schimbările ce urmează să se realizeze în cadrul instituției.
„Trebuie să fac câteva precizări generale. În acest moment, Cancelaria are un număr de 176 de posturi, cu un număr de 15 posturi vacante, dintre care 99, conform prevederilor legale, sunt posturile dedicate corpului administrativ al Cancelariei, diferența de 77 fiind posturile demnitarilor publici. Aici mă refer la, evident, premier, subsemnatul în calitate de șef de Cancelarie, consilier de stat, secretar de stat și aparatul fiecărui demnitar”, a declarat Jurca.
Despre schimbările ce ar putea să se realizeze, oficialul a declarat „Ceea ce propunem este următoarea formulă. Reducem consilierii de stat la un număr total de 11 posturi, secretarii de stat la 4 posturi, aparatul demnitarilor va fi de 14, asta înseamnă că fiecare consilier de stat sau secretar de stat va avea un consilier, nu doi, lucru care se transferă și în cabinetul primului ministru, care nu va mai avea o posturi, va avea cinci posturi, în cabinetul meu, care nu va avea trei posturi, va avea două posturi, rămâne șeful de cabinet, secretarul general, direcția de protocol se transformă în serviciu și va avea 12 posturi, direcția de comunicare se transformă în serviciu și va avea 18 posturi, direcția de asigurare resurse, unde avem contabilitate, buget, achiziții, va avea 22 de posturi și o nouă propunere este organizarea unui nou departament”.
Pentru sporirea eficitizării, acesta a mai descris următoarea inițiativă „Propunem organizarea unui departament pentru continuitate guvernamentală, care va avea principala menire de a urmări activitatea demnitarilor, de a o contabiliza și documenta, în același timp de a fi suportul comitetelor și consiliilor interministeriale, de a urmări informațiile care se discută și concluziile acestor comitete, și în același timp de a fi un departament de suport pentru alte activități pe care le vor face demnitarii sau chiar și ceilalți colegi din Cancelarie”.
„Am avut în medie 300.000 de lei pe lună cheltuieli de protocol. Vorbim de sume mari, dar dacă ne uităm în detaliu, fiecare cabinet primea o alocare lunară de 300 de lei pentru secretari sau consilieri de stat şi 500 de lei pentru şeful cancelariei”, declară Jurca.
Aceste sume, spune oficialul, acopereau costuri precum apă, cafea, ceai pentru şedinţe sau vizite oficiale. În plus, era o practică obişnuită organizarea unor bufete după şedinţele de Guvern.
„Vom reduce aceste cheltuieli interzicând demnitarilor să mai organizeze mese sau bufete în cadrul şedinţelor. Fiecare cabinet va avea acces la strictul necesar, apă, cafea, ceai, dar nu mai mult”, precizează el.
„O sticlă de 0,33 l de suc costă 8,50 sau 9 lei. În hipermarket e 3,50, 4 lei. Diferenţele sunt mari şi se regăsesc la fiecare tip de produs. Am cerut lista de preţuri şi vom analiza tot”, subliniază el, sugerând că se vor renegocia contractele existente.
Jurca a anunţat şi reducerea semnificativă a numărului de maşini din dotarea Cancelariei, de la 30 la 15, ceea ce, spune el, reduce costurile la jumătate. De asemenea, maşinile cu consum ridicat vor fi înlocuite cu modele mai economice.
„Fiecare demnitar va avea acces la o Dacia Duster, dar nu va mai avea şofer. Îşi va conduce singur maşina, exact cum se întâmplă în mediul privat”, a afirmat Jurca.
Reorganizarea vizează şi reducerea numărului de şoferi, dar şi renegocierea contractelor pentru flota auto.
„Contractele actuale expiră la finalul lunii august. Dacă nu putem renegocia, vom căuta un alt furnizor. Poate chiar un parteneriat cu Dacia, care să ne pună la dispoziţie maşini pentru Guvern, într-o formulă de promovare comună”, spune Jurca.
El adaugă că „noi am fi putut să cumpărăm aproape în fiecare lună 10 maşini, la cheltuielile pe care le-am avut”.
Mihai Jurca, mâna dreaptă a lui Bolojan: Guvernul va reduce cu 40% personalul Cancelariei, o măsură care va economisi 850.000 lei pe lună. Cheltuielile cu personalul Cancelariei se ridică la aproape 2 mil. lei pe lună
Şeful Cancelariei prim-ministrului, Mihai Jurca, a anunţat vineri că Guvernul va reduce cu 40% personalul Cancelariei, o măsură ce va aduce economii semnificative la bugetul de stat, fără a afecta eficienţa instituţională.
Guvernul pregăteşte o restructurare amplă a Cancelariei, cu o reducere totală de 40% a personalului, a declarat Jurca.
El a precizat că cele mai mari reduceri vor fi în rândul personalului militar, unde scăderea va ajunge la 48%.
„Pe aparatul tehnic al Cancelariei avem o reducere de 34%. Cam aceasta este propunerea”, a spus Jurca.
În ceea ce priveşte impactul financiar, acesta a explicat că diminuarea aparatului demnitarilor va aduce o economie de aproximativ 615.000 de lei pe lună, iar reducerea personalului funcţionar va contribui cu încă 250.000 de lei lunar.
În total, Guvernul va economisi circa 850.000 de lei în fiecare lună.
Cheltuielile lunare actuale cu personalul Cancelariei se ridică la aproximativ 1,9 – 2 milioane de lei.
Jurca a subliniat că, în ciuda reducerilor, activitatea instituţiei trebuie să continue „la fel ca şi până acum”, exprimându-şi încrederea în profesionalismul angajaţilor care vor rămâne în structura restrânsă.
„Am încredere că toţi cei care sunt profesionişti vor rămâne în Cancelarie şi vor putea, într-o formulă restrânsă şi mai eficient, să-şi ducă misiunea la fel de bine cum au făcut-o până acum”, a concluzionat ministrul.