Mihail Neamţu: Guvernul Ponta sporeşte artificial numărul votanţilor eliberând acte noi deţinuţilor

Preşedintele Noua Republică, Mihail Neamţu, consideră că Guvernul va spori artificial numărul votanţilor prin eliberarea în regim de urgenţă de noi documente de identitate pentru deţinuţi, afirmând că Executivul Ponta "se arată încă o dată mai apropiat de infractori decât de oamenii liberi".

263 afișări
Imaginea articolului Mihail Neamţu: Guvernul Ponta sporeşte artificial numărul votanţilor eliberând acte noi deţinuţilor

Mihail Neamţu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Preşedintele Noua Republică, Mihail Neamţu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Arad, că a luat, "cu un sentiment de revoltă, act de hotărârea Guvernului Ponta de a elibera noi acte de identitate, în regim de urgenţă, deţinuţilor de drept comun", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Intenţia Guvernului socialist este aceea de a spori în mod artificial numărul votanţilor la alegerile din 9 decembrie. Guvernul Ponta se arată încă o dată mai apropiat de infractori decât de oamenii liberi (...) Nu înţelegem raţiunea urgenţei cu care s-a luat această măsură pe banii publici", a declarat Neamţu.

Liderul Noua Republică a afirmat că "statul român cheltuieşte lunar 2.400 de lei, în medie, pentru un deţinut, dublul salariului primit de un profesor" şi "alocă 5,64 lei pe zi, adică 170 de lei pe lună, unui bolnav pe patul de spital".

"Mă voi bate în Parlament pentru o lege care, după modelul britanic, va ridica dreptul de vot al infractorilor din spatele gratiilor, ceea ce va lăsa USL fără mii de alegători", a spus Neamţu.

El s-a întrebat de ce nu beneficiază de acte gratuite şi "zecile de mii de români care în ziua votului vor avea statut de flotant".

"Guvernul Ponta şi puşcăriaşii din închisori sunt legaţi printr-o reţea de interese", a spus Neamţu.

Guvernul va suporta costul eliberării unor noi cărţi de identitate pentru deţinuţii care au actele expirate şi nu dispun de resurse financiare, existând astfel posibilitatea ca aceştia să voteze la alegerile parlamentare, anunţa, marţi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu.

"Actul normativ înlătură tratamentul discriminatoriu aplicat persoanelor care execută o pedeapsă privativă de libertate, tratament discriminatoriu ce vizează evidenţa şi actelele de identitate ale cetăţenilor români. De asemenea, persoanele care execută pedepse privative de libertate şi nu dispun de mijloace financiare nu vor mai suporta din surse proprii cheltuielile generate de producerea şi eliberarea actelor de identitate", declara Zaharescu.

Întrebat de jurnalişti dacă această măsură are printre motivaţii şi pe aceea ca persoanele private de libertate să participe la vot la alegerile parlamentare din 9 decembrie, purtătorul de cuvânt al Guvernul confirma această posibilitate.

"E posibil. Din câte ştiu, chiar în ziua alegerilor cred că sunt deschise aceste birouri pentru eliberarea actelor", preciza Zaharescu.

Măsura a fost adoptată în şedinţa săptămânală a Guvernului, prin ordonanţă de urgenţă.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici