Ministerul Apărării Naţionale preia Preşedinţia Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar

Ministerul Apărării Naţionale preia Preşedinţia Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar. Prima sesiune ordinară a Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar a avut loc joi, la sediul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I".

117 afișări
Imaginea articolului Ministerul Apărării Naţionale preia Preşedinţia Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar

Ministerul Apărării Naţionale preia Preşedinţia Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar

Agenda reuniunii a cuprins teme care vizează promovarea şi diseminarea normelor de drept internaţional umanitar, atât în cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cât şi în rândul publicului larg.

De asemenea, au fost discutate subiecte privind începerea procesului de revizuire a Strategiei naţionale a României de aplicare a dreptului internaţional umanitar, precum şi elaborarea unui raport privind îndeplinirea angajamentelor asumate de România la Conferinţa Internaţională a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii (2019) în vederea pregătirii participării României la ediţia din anul 2024.

Secretarul de stat Eduard Bachide a evidenţiat importanţa promovării respectului faţă de normele de drept internaţional umanitar, într-un context de securitate internaţional dinamic şi cu o multitudine de provocări complexe.

„MApN va acţiona în vederea monitorizării îndeplinirii obligaţiilor ce îi revin României în baza tratatelor internaţionale din domeniul dreptului internaţional umanitar la care ţara noastră face parte. Dezbaterile în cadrul Comisiei vor avea ca scop luarea unor măsuri sau adoptarea unor politici naţionale relevante care să se armonizeze cu evoluţiile din plan internaţional, în ceea ce priveşte reglementările din dreptul internaţional umanitar”, transmite MApN.

Ministerul Apărării Naţionale se află la cea de-a cincea rotaţie a preşedinţiei forumului. Comisia Naţională de Drept Internaţional Umanitar reuneşte reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Culturii şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Preşedinţia Comisiei este asigurată, prin rotaţie anuală, de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Justiţiei Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Educaţiei, la nivel de secretar de stat.

În cadrul CNDIU funcţionează un secretariat permanent, asigurat de Ministerul Apărării Naţionale, prin Centrul de Drept Internaţional Umanitar din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici