Ministerul Culturii a demarat programul E-patrimoniu

  • Ministerul Culturii a demarat programul E-patrimoniu.
  • Este vorba despre o investiţie de 45 de milioane de euro care reprezintă „efortul naţional de digitalizare a patrimoniului cultural imobil al României”, anunţă ministrul Culturii, Raluca Turcan.
894 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii a demarat programul E-patrimoniu

Ministerul Culturii a demarat programul E-patrimoniu

Anunţul a fost făcut sâmbătă, la Alba Iulia. Programul va fi implementat cu fonduri europene.

„Vom accesa în acest scop finanţare europeana în valoare totală de 45 de milioane de euro, disponibile prin două noi proiecte europene aferente exerciţiului financiar 2021-2027. Prima veste bună e că zilele trecute, pe 31 ianuarie, am deschis deja apelul de finanţare pentru unul dintre cele două proiecte, iar a doua veste bună este că a fost semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic necesar. Ambele proiecte europene vor debuta efectiv în a doua jumătate a acestui an şi vor dura aproximativ doi ani de zile”, a explicat Raluca Turcan.

E-patrimoniu reprezintă o continuare la un alt nivel a proiectului de digitalizare E-cultura, demarat în 2018, a explica ministrul Culturii. În cadrul E-cultura s-a asigurat transpunerea în mediul online a peste 550.000 de resurse culturale mobile (cărţi şi cărţi vechi, documente istorice, tablouri, obiecte etnografice etc.)

Concret, prin E-patrimoniu vor fi realizate două lucruri importante.

„Creăm o platformă naţională comună pentru servicii publice digitale în domeniul patrimoniului cultural. Practic, vom furniza şi vom stoca online toate serviciile de tipul eliberării avizelor de intervenţie, autorizaţiilor de cercetare arheologică, certificatelor de acreditare experţi etc. Inventariem şi documentăm digital patrimoniul cultural imobil al României. Asigurăm astfel creşterea vizibilităţii patrimoniului printr-o hartă turistică cu monumente şi etichete plasate pe monumente cu coduri QR, care vor direcţiona vizitatorul către platformă, dar şi alte tehnologii sau instrumente de realitate virtuală pentru patrimoniul mobil, inclusiv în sprijinul comunităţilor locale”, a precizat ministrul Culturii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici