Ministerul Culturii: Parlamentul a adoptat Legea de înfiinţare a Muzeului Naţional al Revoluţiei

Parlamentul a adoptat Legea de înfiinţare a Muzeului Naţional al Revoluţiei, a anunţat miercuri Ministerul Culturii. Acesta urmează să fie amenajat la Timişoara, în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare.

167 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii: Parlamentul a adoptat Legea de înfiinţare a Muzeului Naţional al Revoluţiei

„Ziua de astăzi, 29 iunie 2022, marchează pentru posteritate înfiinţarea, prin lege, a Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989”, a anunţat, pe Facebook, Unitatea de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii.

Conform anunţului, iniţiativa a fost semnată de un număr record de parlamentari, peste 300, şi ca a primit în plenul Camerei Deputaţilor 275 de voturi „pentru”.

Ideea înfiinţării muzeului aparţine mai multor parlamentari de Timiş, care, în 2013, au transmis Ministerului Finanţelor o solicitare de alocare a sumei de 3 milioane de euro pentru acoperirea costurilor aferente unei astfel de investiţii.

În acelaşi an, la propunerea Ministerului Finanţelor, Ministerul Culturii a dat curs solicitării de finanţare, integrând obiectivul de investiţii în portofoliul Unităţii de Management a Proiectului.

„Din 2013, echipa noastră şi-a asumat proiectul ca fiind unul <cheie> şi care trebuie dus la bun sfârşit în pofida oricăror neajunsuri, sensibilităţilor încă existente în societate faţă de un astfel de demers, fluctuaţiilor politice şi inerentelor opinii contrare. Deşi parcursul a fost unul lung şi dificil, contextul actual este unul promiţător dacă ne gândim că proiectarea clădirii muzeului este în curs, necesarul financiar asigurat pentru investiţie a crescut de la 3 milioane de euro în 2013, la peste 20 milioane de euro graţie Acordului-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei parafat la 9 iunie 2022, iar în curând se va constitui o echipă de specialişti care va forma, de facto, corpusul profesional al muzeului”, transmite UMP.

Muzeul va fi amenajat la Timişoara, în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare ce va fi amenajată în acest scop. Acesta „va prezenta evenimentele aşa cum acestea au avut loc pe tot cuprinsul ţării şi va funcţiona sub autoritatea Ministerului Culturii”.

Imobilul a fost identificat cu ajutorul Primăria Municipiului Timişoara, în anul 2015, şi a fost ulterior transferat de la Ministerul Apărării Naţionale, în administrarea Ministerului Culturii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici