Ministrul Dezvoltării: Aderarea la OCDE reprezintă o prioritate pentru Guvernul României

Aderarea la OCDE reprezintă o prioritate pentru Guvernul României, care se reflectă şi în activitatea MDLPA, a transmis, luni, Adrian-Ioan Veştea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în cadrul unei vizite a unei delegaţii din partea OCDE.

228 afișări
Imaginea articolului Ministrul Dezvoltării: Aderarea la OCDE reprezintă o prioritate pentru Guvernul României

Adrian-Ioan Veştea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei

„Aderarea la OCDE reprezintă o prioritate pentru Guvernul României, care se reflectă şi în activitatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Astfel, MDLPA, ca minister cu atribuţii în dezvoltarea regională, coeziunea teritorială, dezvoltarea urbană, locuirea şi mobilitatea urbană, a efectuat paşi importanţi în ultima perioadă pentru aliniere la practicile de la nivel european, inclusiv la cele stabilite de către instrumentele OCDE”, a declarat ministrul Adrian-Ioan Veştea.

Ministrul Adrian-Ioan Veştea a primit vizita unei delegaţii a Comitetului pentru Politici de Dezvoltare Regională din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), condusă de Enrique Garcilazo.

La reuniune a fost prezent şi ambasadorul Luca Niculescu, coordonatorul naţional pentru accederea în OCDE.

Vizita delegaţiei OCDE a fost organizată în contextul procesului de aderare a României la organizaţie, MDLPA fiind responsabil de activităţile din domeniul dezvoltării regionale. Principalele teme de discuţie au vizat, în principal, cadrul naţional de politică de dezvoltare regională, provocările şi priorităţi cheie pentru dezvoltarea regională, planificarea strategică, precum şi sursele de finanţare a procesului de dezvoltare regională.

În acest context, au fost amintite iniţiativele legislative precum Legea privind zonele metropolitane, Legea privind mobilitatea urbană durabilă, Politica Urbană a României, Strategia naţională a locuirii pentru perioada 2022-2050, Strategia naţională de reducere a riscului seismic, Strategia naţională de renovare pe termen lung, Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, aflat în procedură parlamentară, dar şi actualizarea normativelor tehnice şi digitalizarea proceselor aferente domeniilor coordonate de minister.

Totodată, MDLPA oferă suport financiar consistent pentru autorităţile locale în vederea modernizării infrastructurii locale, atât cu fonduri europene, asigurate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi cu fonduri de la bugetul de stat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

„Prin toate programele pe care le coordonăm, avem în vedere creşterea calităţii vieţii locuitorilor, prin reducerea disparităţilor teritoriale şi asigurarea accesului la serviciile publice, întărirea legăturilor urban-rurale şi susţinerea zonelor metropolitane, creşterea atractivităţii teritoriilor prin infrastructura conectivă, întărirea capacităţii administrative, dar şi a cooperării inter-instituţionale, atât cu celelalte ministere şi instituţii naţionale, cât şi multi-nivel, pentru a întări legăturile cu Agenţiile de dezvoltare regională, cu consiliile judeţene şi oraşele şi comunele din România. Astfel, aderarea României la OCDE ar constitui un sprijin semnificativ pentru dezvoltarea cadrului strategic şi de reglementare, pentru a ne realiza priorităţile din domeniul dezvoltării regionale şi urbane”, a mai spus ministrul Dezvoltării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici