Ministrul Eugen Teodorovici face o vizită oficială la Bruxelles, în perioada 18-20 martie

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, face, în perioada 18 – 20 martie, o vizită oficială la Bruxelles, pentru a discuta cu oficiali europeni despre Acordul de Parteneriat şi reforma sistemului de gestionare a fondurilor comunitare, informează MFE într-un comunicat remis MEDIAFAX.

182 afișări
Imaginea articolului Ministrul Eugen Teodorovici face o vizită oficială la Bruxelles, în perioada 18-20 martie

Eugen Teodorovici (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit sursei citate, programul vizitei include întâlniri cu reprezentanţi ai Comisiei Europene din cadrul DG Regio şi DG Employment. Astfel, ministrul Teodorovici va discuta, marţi, cu Vittoria Aliatta di Villafranca, director în cadrul DG Regio.

Miercuri, ministrul român se întâlneşte cu Peter Stub –Jorgensen şi Francisco Mercan, directori în cadrul DG Employment.

Totodată, Teodorovici va participa, miercuri, la dezbaterile Comisiei REGI a Parlamentului European şi va avea o întâlnire bilaterală cu Laszlo Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.

Acordul de Parteneriat 2014-2020, reforma sistemului de gestionare şi optimizarea absorbţiei fondurilor europene sunt câteva dintre subiectele care vor fi discutate de către oficialul român cu partenerii europeni, precizează Ministerul Fondurilor Europene.

Comisia Europeană a recomandat României să mai lucreze pe partea de conţinut a Acordului de Parteneriat, mai ales la Transporturi şi Competitivitate, a declarat, luni, la Bucureşti, comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

Comisarul european pentru Agricultură a precizat că, în cadrul contactelor informale dintre România şi CE pe tema Acordului de Parteneriat, Executivul european "a insistat pe calitatea procesului de elaborare a strategiei care va fi negociată în Acordul de Parteneriat, mai degrabă decât pe calendar". "Sigur că la un moment dat şi calendarul devine important, să nu existe întârziei mari, dar e mult mai importantă pentru CE calitatea, conţinutul strategiilor", a declarat Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă la Bucureşti.

"În săptămânile următoare urmează să fie trimis textul final (...) mai există încă anumite strategii sectoriale, pe anumite domenii, pe Transport, pe Competitivitate, pe care Comisia Europeană a sugerat României să mai lucreze pentru mai multă consistenţă. Faţă de formulările precedente, s-a progresat foarte mult, dar Comisia a recomandat să se mai lucreze pe partea de conţinut", a mai spus Cioloş.

Comisia Europeană a criticat prima versiune a Acordului de Parteneriat, pe care l-a catalogat drept "incoerent şi fără priorităţi clare".

"Sunt detalii/repetiţii extensive pentru anumite necesităţi în timp ce altele rămân slab dezvoltate. Necesităţile identificate descriu o gamă foarte largă de probleme fără să fie mereu demonstrată o viziune strategică globală asupra provocărilor de dezvoltare. Această lipsă a unei abordări strategice este valabilă şi pentru unele politici sectoriale, pentru care nu există strategii eficiente şi avizate. Provocărilor de dezvoltare economică nu li se poate răspunde fără o strategie coerentă de competitivitate, cuprinzând suportul public pentru operatorii economici, dar şi prin politici de cercetare şi inovare şi investiţii în capitalul uman", se arăta într-un document al CE obţinut de MEDIAFAX.

Experţii avertizau că lecţiile învăţate în perioada 2007-2013, în care România de asemenea a avut la dispoziţie fonduri comunitare pe care însă nu le-a putut atrage, ar trebui mai bine valorificate, cu accent pe capacitatea proprie de a îndeplini obiectivele, şi insistă asupra faptului că definiţia priorităţilor de finanţare este de multe ori prea vagă sau generică pentru a înţelege scopul efectiv al acţiunii, iar lista priorităţilor este prea largă într-o "încercare aparentă" de a se adresa tuturor necesităţilor sectoriale.

Aceasta risca, în opinia CE, să genereze o pierdere a capacităţii de a îndeplini obiectivele, ceea ce ar afecta negativ eficienţa şi impactul fondurilor europene când, de fapt, nivelul de absorbţie ar trebui să crească în comparaţie cu perioada anterioară.

Cea de-a doua versiune a Acordului de Parteneriat a fost publicată în luna februarie pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene şi trebuie trimisă până în luna aprilie la Comisia Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici