Ministrul Nemirschi, audiat la Comisia parlamentară în cazul contractului de publicitate

Audierea de miercuri din Comisia parlamentară de anchetă a ministrului Mediului Nicolae Nemirschi pe tema atribuirii unui contract de publicitate pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu a durat peste o oră şi jumătate, fiind o discuţie tehnică din care însă nu au lipsit atacurile politice.

21 afișări
Imaginea articolului Ministrul Nemirschi, audiat la Comisia parlamentară în cazul contractului de publicitate

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Sosit în faţa membrilor comisiei cu o întârziere de o jumătate de oră faţă de ora programată pentru începerea şedinţei, ministrul Mediului a început prin a prezenta detalii tehnice, modul în care funcţionează Programul Operaţional Sectorial Mediu, cerinţele UE referitoare la folosirea banilor europeni accesaţi prin acesta, insistând pe modul în care trebuie promovată Axa 3 a acestuia referitoare la combaterea poluării de la instalaţiile de termoficare.

Ministrul le-a dat parlamentarilor din comisie detalii despre contractul iniţial de promovare a POS Mediu încheiat cu firma Ars Advertising în noiembrie 2008, precum şi despre anexa la acesta în valoare de circa jumătate de milion de euro încheiată în aprilie 2009 şi despre care presa a relatat că ar fi fost o înţelegere perfectată cu mai multe nereguli.

Ministrul a explicat şi necesitatea încheierii de urgenţă a contractului anexă care, potrivit spuselor acestuia, ar fi fost bazată pe raţiuni economice, bugetare, dar şi pe solicitările UE.

După prezentarea ministrului Nemirschi, parlamentarii din comisie au început să-i adreseze acestuia întrebări, cel mai vocal fiind deputatul Petru Călian. Acesta l-a atacat pe Nemirschi inserând printre întrebările punctuale adresate ministrului o serie de "concluzii personale". "Eu cred că aţi greşit atunci când aţi încheiat acest contract şi mai cred că nu aţi avut în vedere economisirea sau cheltuirea eficientă a banului public atunci când l-aţi semnat", a spus, printre altele, Călian, întrebându-l pe ministru în ce anume a constat negocierea între cele două părţi, dat fiind faptul că preţul plătit firmei Ars Advertising este identic cu cel pe care firma l-a cerut iniţial.

"Nu este nici măcar diferenţă de un leu. Dacă ar fi fost, nu aş mai fi avut acest argument şi atunci vă întreb: ce aţi negociat? Aţi negociat procente", a spus Călian, oprit de preşedintele Comisiei, deputatul PSD, Mircea Duşa care i-a cerut colegului său să păstreze decenţa limbajului.

Iritat, ministrul Mediului a explicat că, între momentul la care Ars Advertising a transmis oferta de preţ către Ministerul Mediului şi cel la care contractul a fost semnat, au trecut "mai mult de două săptămâni" şi nu o zi, aşa cum susţinuse Călian şi a arătat că negocierea a existat, fără a da însă detalii despre avantajele obţinute în urma întâlnirilor.

"Nu am făcut parte din comisia de negociere, deci nu v-aş putea spune acum ce anume s-a obţinut. Mă voi documenta şi vă voi răspunde', a spus Nemirschi.

Călian a acuzat şi faptul că ministerul s-a grăbit nejustificat în încheierea anexei la contract, moment în care Nemirschi a intervenit spunând că, deşi nu ar fi vrut să ducă discuţia în sfera politicului, una din raţiunile încheierii de urgenţă a contractului a fost aceea de a nu suprapune difuzarea spoturilor cu perioada campaniei electorale.

În susţinerea afirmaţiei sale, Nemirschi a prezentat şi un document neoficial al Comisiei Europene prin care se cerea explicit ca mesajele de promovare ale programului Operaţional Sectorial Mediu să nu se suprapună cu perioada publicităţii electorale.

La audierea de miercuri, ministrul Mediului a venit însoţit de alţi şase angajaţi ai ministerului. Aşezaţi în spatele său, aceştia se apropiau deseori de ministru ajuntându-l să răspundă anumitor întrebări adresate de parlamentarii din comisie. Între aceştia s-au numărat şi doi foşti miniştri ai mediului Korody Atilla şi Sulfina Barbu.

În afară de referirea la procente a lui Petru Călian, discuţiile s-au păstrat pe tot parcursul audierii pe un ton decent, fără insulte sau alte incidente.

După audierea ministrului Nemirschi, preşedintele Mircea Duşa a decis ca membrii să ia o pauză de o jumătate de oră, şedinţa urmând să continue cu chestionarea secretarului general al Ministerului Mediului, Virginia Ştefănică.

Camera Deputaţilor a hotărât, la sfârşitul sesiunii parlamentare trecute, la propunere PDL-PNL, constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care a fost atribuit de către Ministerul Mediului contractul privind "Campania de promovare a Programului Operaţional Sectorial Mediu, Lot II-Difuzare/Publicare" la data de 28 aprilie 2009, prin negociere fără anunţ de participare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici