Misterul loviturii de stat în China: presupusa arestare a lui Xi Jinping a umplut reţelele de socializare

Potrivit unor surse, situaţia ar fi legată de condamnarea la moarte a fostului ministru adjunct chinez al securităţii publice, Sun Lijun, sub acuzaţia de corupţie.

58855 afișări
Imaginea articolului Misterul loviturii de stat în China: presupusa arestare a lui Xi Jinping a umplut reţelele de socializare

Vestea despre o presupusă lovitură de stat în China, cu preşedintele Xi Jinping în arest la domiciliu, este populară pe reţelele de socializare. Pe Twitter, hashtag-ul Xi şi #ChinaCoup sunt în tendinţe, dar guvernul de la Beijing tace, iar ştirea nu apare în presa chineză.

Pentru multe site-uri de internet, aceasta este o ştire nefondată care face parte dintr-o conspiraţie anti-Xi. Potrivit a mii de utilizatori de pe reţelele de socializare, neconfirmaţi, organizarea loviturii de stat de către Armata Populară Chineză de Eliberare ar fi început în timp ce Xi se afla la Samarkand, Uzbekistan, pentru a participa la summitul SCO, Organizaţia de Cooperare de la Shanghai.

Cine ar prelua puterea

Şi, ar fi oarecum legată de condamnarea la moarte a fostului viceministru chinez al securităţii publice, Sun Lijun, sub acuzaţia de corupţie. Primul care a răspândit vestea despre presupusa lovitură de stat a fost un cont de Twitter, New Highland Vision, care are peste 20.000 de urmăritori şi care scria că fostul preşedinte chinez Hu Jintao şi fostul premier chinez Wen Jiabao l-au convins pe Song Ping, fostul membru al Comitetul permanent al Biroului Politic, să preia controlul Biroului Gărzii Centrale Xi.

La aflarea veştii, conform acestei reconstrucţii, Xi s-ar fi întors la Beijing din Samarkand înainte de termen şi ar fi fost arestat la aeroport. Newsweek vorbeşte despre „speculaţii” şi se referă la surse care susţin că s-a dat o lovitură de stat în China, invocând faptul că niciun zbor comercial nu a survolat Beijingul ieri.

Sursele garantează, deşi nu există nicio confirmare, că şi conexiunile feroviare şi autobuze din capitala Chinei au fost anulate. De pe site-ul aeroportului Beijing Capital, continuă Newsweek, se poate observa că mai multe zboruri cu plecare din capitala chineză au fost anulate, dar multe altele sunt încă planificate sau au aterizat deja.

Indianul care pune gaz pe foc

The Times of India vorbeşte despre 6.000 de zboruri interne şi internaţionale anulate şi suspendarea vânzării biletelor la trenurile de mare viteză. Potrivit altor surse de pe Twitter, 59% din zborurile cu plecare din Beijing au fost anulate. Se vorbeşte şi despre un exerciţiu militar anulat.

Sursele care pe reţelele de socializare susţin că a avut loc o presupusă lovitură de stat în China citează şi un videoclip care circulă pe Twitter şi care, potrivit postării, ar arăta un lung şir de 80 de kilometri de vehicule militare îndreptate spre Beijing. Este un film care datează din 22 septembrie.

Zvonul despre presupusa lovitură de stat a fost alimentat şi de politicianul indian Subramanian Swamy, care a postat pe Twitter celor 10 milioane de adepţi ai săi: „Nou zvon de verificat: Xi Jingping este în arest la domiciliu la Beijing? Când Xi a fost recent la Samarkand, liderii Partidului Comunist Chinez ar fi trebuit să-l înlăture pe Xi din postul său de şef al armatei partidului. A urmat apoi arestul la domiciliu. Aşa spun ei ".

Drew Thompson, fost oficial al Departamentului de Apărare al SUA pentru China, Taiwan şi Mongolia, a descris zvonurile drept „un neadevăr complet”. Vestea loviturii de stat a fost respinsă şi de editorialista Frida Ghitis, fost corespondent CNN.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici