Modificarea Legii referendumului pentru reducerea pragului de prezenţă la urne, adoptată de Senat

Plenul Senatului a adoptat, marţi, cu 92 de voturi "pentru" şi 29 "împotrivă" iniţiativa legislativă care modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

495 afișări
Imaginea articolului Modificarea Legii referendumului pentru reducerea pragului de prezenţă la urne, adoptată de Senat

Modificarea Legii referendumului pentru reducerea pragului de prezenţă la urne, adoptată de Senat (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

Senatorii au adoptat iniţiativa legislativă semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, în ceea ce priveşte legea referedumului.

Propunerea legislativă urmează să fie supusă votului final la Camera Deputaţilor şi reduce pragul de prezenţă la referendumuri de la 50% la 30%. Totodată, proiectul introduce condiţia unui vot de minim 25% pentru una dintre opţiunile supuse referendumului pentru validarea rezultatelor scrutinului.

În cadrul dezbaterilor, senatorul PNL Ioan Ghise a pledat pentru eliminarea condiţiei de cvorum la referendum, solicitând retrimiterea la comisiile de specialitate.

Propunerea sa nu a fost susţinută de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, dar solicitarea a fost reluată la iniţiativa senatorului Mihai Răzvan Ungureanu, care a pledat pentru menţinerea unui cvorum de 50%.

Solicitarea de retrimitere la comisiile de specialitate făcută de Mihai Răzvan Ungureanu a fost respinsă cu 27 de voturi "pentru" şi 94 "împotrivă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici