Prima pagină » Politic » Moțiunea de cenzură depusă de AUR împotriva Guvernului Bolojan, prezentată joi în plenul reunit al Parlamentului

Moțiunea de cenzură depusă de AUR împotriva Guvernului Bolojan, prezentată joi în plenul reunit al Parlamentului

Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au decis ca moţiunea de cenzură AUR împotriva Guvernului Ilie Bolojan, ca urmare a asumării răspunderii pe pachetul de măsuri fiscale de reducere a deficitului, să fie citită joi, de la ora 10.00.
Sursa foto: Alexandru Dobre/Mediafax Foto
Cosmin Pirv
10 iul. 2025, 10:46, Politic

UPDATE: Moțiunea de cenzură intitulată „Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit” a fost citită în Parlament de liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu.

Pentru a permite dezbaterea și votul asupra moțiunii, conducerea Parlamentului a autorizat prelungirea sesiunii extraordinare până pe 14 iulie. În acea zi este programat votul, la ora 15:00.

Moțiunea de cenzură a fost semnată de parlamentari de la AUR, S.O.S. România, POT și neafiliați.

Dacă moțiunea de cenzură va trece, cabinetul Bolojan va fi demis. Dacă moțiunea va fi respinsă, pachetul fiscal va fi adoptat.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Plenul comun se va reuni, ulterior, luni, de la ora 15.00, pentru dezbaterea şi votul pe moţiunea de cenzură, scrie Gândul.

Guvernul are la dispoziţie 30 de minute, la începutul şi la finalul dezbaterilor.

PSD va avea 11 minute, AUR – 7 minute, PNL – 6 minute, USR – 5 minute, UDMR – 3 minute, S.O.S România – 2 minute. Grupul minorităţilor şi POT au 1 minut pentru dezbatere şi neafiliaţii – 2 minute.

AUR a depus miercuri moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan

AUR a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan, criticând dur măsurile de austeritate și creșterile fiscale anunțate pentru reducerea deficitului bugetar.

Opoziția acuză coaliția PSD-PNL-UDMR că a transformat România în „corigenta Europei la toate capitolele economice”, menționând că țara are „cel mai mare deficit bugetar din UE, cel mai mare deficit de cont curent din UE, cea mai mare inflație din UE și cea mai mare dobândă la obligațiunile pe termen lung din UE”.

Conform moțiunii, deficitul bugetar a explodat de la sub 3% în perioada 2013-2018 la 9,3% în 2024. Datoria publică s-a triplat, de la 315 miliarde lei în 2018 la peste 1.000 miliarde lei în aprilie 2025. Totodată, creșterea economică a scăzut de la 6,1% în 2018 la doar 0,9% în 2024.