Motivare CCR: Se pot genera blocaje constituţionale. Referendumurile ar fi oprite de alegerile care pot fi anuale

Judecătorii CCR au motivat miercuri hotărârea prin care arătau că referendumul se poate organiza în aceeaşi zi cu alegerile europarlamnetare, anunţând că o condiţie în acest sens ar face ca referendumurile să fie blocate de alegeri, incluzând şi cele interne, care pot să fie şi anuale.

2204 afișări
Imaginea articolului Motivare CCR: Se pot genera blocaje constituţionale. Referendumurile ar fi oprite de alegerile care pot fi anuale

Motivare CCR: Se pot genera blocaje. Referendumurile ar fi oprite de alegerile care pot fi anuale

„Completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, potrivit cărora la art.5 din lege se intenţiona introducerea unui nou alineat, alin.(3), în conformitate cu care referendumul nu poate avea loc simultan cu desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, parlamentare, locale sau a alegerilor pentru Parlamentul European ori cu mai puţin de 6 luni înainte de data alegerilor menţionate, Curtea a constatat că prin textul de lege criticat sunt încălcate prevederile constituţionale (...) Referendumul se poate desfăşura oricând în cursul anului, dacă Parlamentul a fost consultat sau, după caz, a aprobat propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României. Aşadar, potrivit Constituţiei, nu există nicio altă condiţie care să interzică organizarea şi desfăşurarea referendumului simultan cu alegerile prezidenţiale, parlamentare, locale sau alegerile pentru Parlamentul European ori într-un anumit interval de timp anterior sau posterior alegerilor menţionate. Ca atare, acolo unde legea nu distinge, nici interpretul nu poate să o facă", se arată în motivarea CCR.

Judecătorii Curţii Constituţionale precizează că legea adaugă la Constituţie, iar modificările care urmau să fie introduse în Legea nr.3/2000 împiedicau organizarea oricărui referendum, "în condiţiile în care practic, în România, s-ar putea să se desfăşoare alegeri în fiecare an".

„Curtea a constatat că aceste dispoziţii legale pot genera blocaje constituţionale, data alegerilor devenind dependentă de data desfăşurării referendumului. Dezvoltând raţionamentul sub acest aspect, Curtea constată, totodată, că, de vreme ce, în mod obiectiv, referendumul va fi organizat în date precise, determinate de evenimente certe, respectiv decretul de convocare a referendumului cu privire la probleme de interes naţional a cărui declanşare Preşedintele o consideră necesară, şi aprobarea suspendării din funcţie a Preşedintelui României în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care acesta încalcă prevederile Constituţiei, care va fi urmată în 30 zile de organizarea referendumului prin care poporul se va exprima cu privire la demiterea sa, este evident că data alegerilor va trebui stabilită astfel încât cele două evenimente să nu se suprapună", se mai arată în sesizarea Curţii.

Referitor la alegerile europarlamentare, judecătorii arată că acestea, având în vedere că sunt stabilite de forurile europene, pot să coincidă cu o dată în care este programat referendumul, ce, la rândul său, trebuie să respecte durata etapelor parcurse.

Judecătorii CCR au decis în 13 martie că se poate organiza un referendum în ziua alegerilor europarlamentare. Ei au admis parţial solicitarea de neconstituţionalitate a preşedintelui Klaus Iohannis,a care a argumentat că o asemenea normă legislativă, care interzice organizarea unei consultări populare odată cu desfăşurarea alegerilor europarlamentare, încalcă prevederile constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici