MRU cere convocarea de urgenţă a CSAT pe subiectul Ucraina: România să fie pregătită pentru refugiaţi

Preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu, solicită convocarea de urgenţă a unei şedinţe CSAT pe tema situaţiei din Ucraina, arătând că, în cazul în care războiul civil se extinde, România trebuie să fie pregătită să adăpostească cetăţenii ucraineni refugiaţi.

528 afișări
Imaginea articolului MRU cere convocarea de urgenţă a CSAT pe subiectul Ucraina: România să fie pregătită pentru refugiaţi

MRU cere convocarea de urgenţă a CSAT pe subiectul Ucraina: România să fie pregătită pentru refugiaţi

"În cazul în care războiul civil se extinde, România trebuie să fie pregătită, între altele, să adăpostească în ţară cetăţenii ucraineni refugiaţi. În asemenea condiţii, preocuparea noastră faţă de românii din Ucraina, vorbitori nativi de limba română, trebuie să sporească, iar atenţia patriei mamă să fie concentrată asupra acestui aspect", se arată într-un comunicat al preşedintelui FC remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Mihai Răzvan Ungureanu solicită factorilor responsabili să convoace de urgenţă CSAT într-o şedinţă dedicată exclusiv subiectului Ucraina.

"Guvernul României nu trebuie să uite că distanţa până la Kiev este de doar 900 km şi că de deznodământul crizei din Ucraina este legat şi parcursul european al Chişinăului, şi soarta comunităţilor de români din Bucovina şi Transcarpatia", menţionează liderul Forţei Civice.

Ungureanu îşi exprimă îngrijorarea în urma escaladării conflictelor în Ucraina.

"Urmăresc cu maximă atenţie evenimentele de la Kiev. Violenţele de noaptea trecută, de o amplitudine fără precedent, constituie o sursă de profundă îngrijorare. Escaladarea crizei din Ucraina trebuie să înceteze. Perpetuarea unei situaţii tensionate la nivel regional va fi decontată în ultimă instanţă şi de noi. Este obligatoriu, deci, ca România să îşi regăsească glasul în privinţa Ucrainei. Tăcerea înseamnă autoizolare şi irelevanţă", apreciază Ungureanu.

El susţine că "răspunderea pentru de-escaladarea crizei îi revine preşedintelui Ianukovici, care trebuie să dispună retragerea imediată a trupelor speciale Berkut, să reia dialogul cu forţele de opoziţie şi să avanseze propuneri de reformă reală şi profundă".

"Singura soluţie pentru rezolvarea crizei din Ucraina o reprezintă revenirea pe cale paşnică la o ordine democratică reprezentativă şi legitimă, în acord cu aspiraţiile poporului ucrainean. Uniunea Europeană, în strânsă coordonare cu partenerii transatlantici, poate juca un rol important în dezamorsarea situaţiei din Ucraina şi în consolidarea democraţiei în statul vecin. O poziţionare robustă, fermă şi coerentă în raport cu derapajele inacceptabile ale actualei puteri de la Kiev, ar contribui la reaşezarea Ucrainei în matca democraţiei", mai declară preşedintele FC.

Preşedintele Traian Băsescu face un apel la preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, să nu ordone reprimarea protestatarilor din Ucraina, el arătându-se "profund îngrijorat de valul de violenţă şi de pierderile de vieţi omeneşti produse în confruntările de pe străzile Kievului".

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, este profund îngrijorat de valul de violenţă şi de pierderile de vieţi omeneşti produse în confruntările de pe străzile Kievului, acolo unde protestatarii Euro-Maidanului se confruntă cu forţele de ordine. România a trecut prin confruntări violente, în Revoluţia din 1989 peste 1.000 de persoane pierzându-şi viaţa în lupta pentru libertate şi democraţie. Am învăţat atunci că violenţa nu este o soluţie şi că opţiunile trebuie căutate prin dialog democratic", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei, remis în noapte de marţi spre miercuri.

Preşedintele României face apel la preşedintele Ucrainei să nu ordone reprimarea protestatarilor.

"Domnul preşedinte Traian Băsescu face apel la preşedintele Ucrainei, domnul Viktor Ianukovici, să nu recurgă la forţă şi să nu ordone reprimarea protestatarilor. Un asemenea gest nu poate constitui o soluţie democratică la criza de credibilitate a actualei majorităţi parlamentare. Continuarea reprimării manifestanţilor prin violenţă va duce, cu certitudine, la escaladarea confruntărilor şi nu poate fi o soluţie la actuala criză cu care se confruntă Ucraina. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, face apel, totodată, la preşedintele Ucrainei, domnul Viktor Ianukovici, să găsească soluţii prin dialog pentru a preveni creşterea numărului de victime la Kiev, dar şi în alte zone din Ucraina", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici