Neagu a transmis, în audienţă la MAE singaporez, că se aşteaptă răspuns oficial la cererile MJ

Ambasadorul român acreditat în Singapore a fost în audienţă la MAE singaporez unde a prezentat acţiunile Bucureştiului în cazul Silviu Ionescu, inclusiv faptul că se aşteaptă răspuns oficial la cererile formulate prin comisia rogatorie internaţională de către ministrul român de Justiţie, anunţă MAE.

40 afișări
Imaginea articolului Neagu a transmis, în audienţă la MAE singaporez, că se aşteaptă răspuns oficial la cererile MJ

Neagu a transmis, în audienţă la MAE singaporez, că se aşteaptă răspuns oficial la cererile MJ (Imagine: Straits Times)

Ministerul de Externe a anunţat, vineri dimineaţă, că ambasadorul României în Japonia, acreditat şi în Singapore, Aurelian Neagu, a prezentat, vineri, într-o audienţă la Ministerul Afacerilor Externe din Singapore, acţiunile întreprinse de autorităţile competente din România pentru investigarea potrivit legii a lui Silviu Ionescu, învinuit de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.

MAE prezintă, de asemenea, principalele acţiuni întreprinse de autorităţile române în acest caz, şi care au fost expuse şi în cadrul audienţei.

Astfel, MAE reaminteşte că la 5 ianuarie a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să investigheze accidentul în care a fost implicată o maşină a reprezentanţei diplomatice a României din Singapore, din data de 15 decembrie 2009. La 6 ianuarie 2010 Parchetul a deschis un dosar penal, în urma sesizării MAE.

La 11 ianuarie, potrivit MAE, autorităţilor judiciare din Singapore li s-a cerut să furnizeze toate informaţiile deţinute în ceea ce priveşte accidentul menţionat. Solicitarea a fost transmisă prin intermediul canalelor de cooperare poliţienească internaţională, respectiv prin Biroul din România al Interpol şi respectiv Biroul din Singapore al Interpol.

Totodată, la 26 ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe al României a răspuns pozitiv întrebării transmise de Interpol Singapore, respectiv dacă autorităţile judiciare din România au competenţa legală de a investiga, judeca şi condamna cetăţeni români pentru infracţiuni comise în afara ţării.

Trei zile mai târziu, la 29 ianuarie, Interpol Singapore a transmis Parchetului o serie de informaţii generale şi a informat că date adiţionale vor fi furnizate numai în legătură cu solicitările care ar urma să fie făcute de către Coroner's Court.

La 2 februarie, Silviu Ionescu a fost oficial pus sub urmărire penală de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii. În consecinţă, raporturile de muncă cu MAE ale lui Silviu Ionescu au fost suspendate potrivit legii române, până la finalizarea investigaţiei. Autorităţile din Singapore au fost informate corespunzător, precizează MAE.

La 11 februarie ministrul român al Justiţiei a adresat ministrului singaporez al Justiţiei, prin comisia rogatorie internaţională, o serie de solicitări specifice pentru respectarea prevederilor procedurale ale legislaţiei româneşti, se mai arată în comunicatul MAE.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României a participat la procedura Coroner's Inquiry (3-10 martie 2010).

"I-au fost acordate în mod informal documente pentru o mai bună înţelegere şi urmărire a procedurii în curs. Nu a fost făcută precizarea că documentele amintite ar fi un răspuns oficial la solicitarea ministrului român al Justiţiei, menţionată mai sus; de altfel, acestea nu puteau fi luate în considerare ca atare, conform procedurii internaţionale în astfel de cazuri", se arată în comunicat.

La 16 martie 2010 a fost primit un răspuns preliminar al Ministerului de Justiţie singaporez, prin care a fost afirmată disponibilitatea autorităţilor din Singapore, în conformitate cu legislaţia singaporeză, de a colabora întru totul cu Parchetul din România pe parcursul anchetei desfăşurate de această instituţie. Detaliile suplimentare privind cooperarea urmau să fie stabilite la o dată ulterioară, precizează MAE.

Ministerul adaugă că la 9 aprilie 2010 autorităţile din România aşteaptă în continuare un răspuns oficial, formal, la solicitările formulate prin comisia rogatorie internaţională adresate de ministrul român al Justiţiei către ministrul singaporez al Justiţiei la 11 februarie 2010.

"Ambasadorul Aurelian Neagu a reiterat angajamentul României de a sprijini soluţionarea cât mai rapidă a acestui caz şi a subliniat că toate declaraţiile publice ale lui Silviu Ionescu angajează doar responsabilitatea sa personală şi nu reprezintă poziţia Ministerului Afacerilor Externe sau a autorităţilor române. MAE reaminteşte că având în vedere faptele imputate domnului Ionescu de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministrul Afacerilor Externe a luat decizia suspendării raporturilor de muncă, în conformitate cu prevederile Statutului Corpului diplomatic şi consular al României. Totodată, ambasadorul Aurelian Neagu a subliniat că autorităţile române doresc respectarea întru totul a legii şi a procedurilor legale pentru astfel de situaţii", se mai arată în comunicatul MAE.

Surse judiciare au informat, joi seară, că Poliţia din Singapore a comunicat Interpol România un mandat de urmărire internaţională a diplomatului Silviu Ionescu, însărcinatul cu afaceri în Singapore, retras de la post după implicarea sa într-un accident soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor două.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici