Nica: Legislaţia UE privind semiconductorii face din România un potenţial lider regional high-tech

Parlamentul European a adoptat marţi, în sesiunea plenară, Actul European privind Semiconductorii - European Chips Act - în urma acordului final negociat de social-democratul român Dan Nica cu Consiliul, Comisia Europeană şi celelalte grupuri politice din Parlamentul European.

847 afișări
Imaginea articolului Nica: Legislaţia UE privind semiconductorii face din România un potenţial lider regional high-tech

Nica: Legislaţia UE privind semiconductorii face din România un potenţial lider regional high-tech

Actul constituie noua legislaţie UE în materie de semiconductori, cu reguli şi obiective clare pentru dezvoltare şi producţie.

Potrivit Grupului S&D, „actul este crucial pentru a reduce dependenţa europeană de importuri din ţările terţe, pentru a stimula industria de înaltă tehnologie şi pentru a crea locuri de muncă de înaltă calificare în UE.”

„Am alocat 3,3 miliarde euro pentru cercetarea şi inovarea legate de semiconductori şi ne-am asigurat că această finanţare nu pune în pericol sau nu reduce programele UE în derulare. Acest Act reprezintă un potenţial imens pentru România, pentru că avem deja ingineri excelenţi, care au absolvit la noi sau în străinătate. Acum, le creăm condiţiile să se întoarcă acasă şi să aibă locurile de muncă de calitate pe care şi le doresc în România, nu doar în străinătate. Se creează condiţiile necesare pentru ca România să devină lider regional în domeniul high-tech. Nu vreau ca know-how-ul să fie limitat doar la câteva state membre din UE, cu industrie de înaltă tehnologie deja existentă”, afirmă Dan Nica..

Europarlamentarul PSD a precizat că, la nivel european, va fi creată o reţea de centre de competenţe în care vor fi pregătiţi specialişti pentru locurile de muncă de înaltă calificare.

„Uniunea Europeana poate să îşi sporească avantajele competitive pentru a deveni cu adevărat un jucător-cheie în lume şi pentru a-şi reduce dependenţa de importul de semiconductori din ţări terţe. Vom începe să producem semiconductori şi cred că România trebuie să fie parte din acest proces”, a subliniat Dan Nica.

Actul legislativ prevede, de asemenea, crearea unui mecanism de răspuns la criză, în cazul în care are loc o penurie în UE şi sunt afectate sectoarele critice, cum ar fi cele ale industriei medicale sau de apărare. În acest scop, Comisia Europeană va evalua riscul pentru oferta de semiconductori şi indicatorii de avertizare timpurie din statele membre care ar putea declanşa o alertă la nivelul UE. Acest lucru va permite Comisiei să înceapă să aplice măsuri de urgenţă, de exemplu acordând prioritate aprovizionării cu materii prime critice afectate sau să efectueze achiziţii comune pentru statele membre.

Liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European
Dan Nica

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici