Nicolae Ciucă: Inflaţia, din analizele de până acum, va fi în scădere

Inflaţia, din analizele de până acum, va fi în scădere începând din 2023, spune premierul Nicolae Ciucă. El afirmă motivul ar fi rezolvarea problemelor legate de asigurarea energiei şi a gazelor, care impactează cel mai mult pe inflaţie.

121 afișări
Imaginea articolului Nicolae Ciucă: Inflaţia, din analizele de până acum, va fi în scădere

Nicolae Ciucă, Facebook

„Noi avem în vedere prognoza primită atât de la instituţiile noastre de prognoză, cât şi de la institutele internaţionale. Este cât se poate de posibil ca începând de anul viitor, odată ce problemele legate de asigurarea energiei şi a gazelor, care impactează cel mai mult pe inflaţie, să constatăm că vom avea o inflaţie sub 15%. Deci, inflaţia, din analizele de până acum, va fi în scădere”, spune premierul Nicolae Ciucă.

El a fost întrebat de ce pensiile nu cresc astfel încât să fie acoperită inflaţia.

Ciucă a arătat că luni seara liderii coaliţiei au avut ”o şedinţă foarte bună”.

„Am luat o decizie pentru cetăţenii români. Aşa cum am spus şi am susţinut de fiecare dată, nu luăm decizii pentru electoratul PNL sau electoratul PSD sau alt electorat. La Guvern luăm decizii pentru cetăţenii români. S-au vehiculat mai multe cifre, au fost discutate din punct de vedere al abordării tehnice. Era foarte clar că, orice decizie luăm, ea trebuie să fie în primul rând legală, să fie sustenabilă şi să fie dezirabilă. Am vorbit cu toţii despre anvelopa de 15% şi de asemenea am vorbit despre cifrele iniţiale pe care proiectăm bugetul pe 2023. Având pe masă aceste cifre, aseară am putut să discutăm şi să cădem cu toţii de comun acord că putem să asigurăm o creştere a punctului de pensie cu 12,5% şi de asemenea să ne îndreptăm în spiritul coeziunii sociale, să dăm dovadă în aceste momente de solidaritate şi de unitate, să ne ducem cu ajutoare către cetăţenii, pensionarii cu pensiile şi veniturile cele mai mici, stabilind nivelurile de sprijin”, precizează Nicolae Ciucă.

Premierul a spus că cei cu pensii până la 1.500 de lei vor primi 1.000 de lei în două tranşe, pentru cei între 1.501 lei şi 2.000 de lei, 800 de lei, de asemenea în două tranşe, iar pentru cei care au venituri între 2.001 lei şi 3.000 de lei, 600 de lei, de asemenea în două tranşe.

„Au fost luate decizii care au vizat şi continuarea demersurilor, deciziilor luate astfel încât o dată la două luni de zile să fie alimentate acele vouchere în valoare de 50 de euro, pentru cei care în 2023 aveau pensie de până la 1.500 de lei. Acum am ridicat plafonul la 1.700 de lei, pentru că odată cu această decizie de a mări punctul de pensie pensiile vor creşte şi trebuie să beneficieze în continuare de acest ajutor. De asemenea a fost decisă măsura pentru energie, astfel încât anul viitor, în două tranşe, 1.400 de lei vor fi asiguraţi pentru toţi pensionarii cu pensii mai mici de 2.000 de lei şi vârstă mai mare de 60 de ani. Vor fi indexate de asemenea alocaţiile copiilor, cu rata inflaţiei, de asemenea cea de-a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu handicap şi de asemenea actualizarea pensiei veteranilor de război şi a văduvelor veteranilor de război, din 2018, ceea ce înseamnă aproximativ 30%”, menţionează Nicolae Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici