Nicolăescu: PNL este de acord cu reducerea TVA în două trepte

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat, după consultările tehnice între partide pe Codul fiscal, că PNL a semnat un pact tehnic care va fi "suportul pentru votul politic din Parlament", arătând că liberalii sunt de acord cu reducerea TVA în două trepte, care "garantează sustenabilitatea Codului'.

117 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: PNL este de acord cu reducerea TVA în două trepte

Eugen Nicolăescu (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"Cred că lucrul cel mai important în aceste discuţii este că nivelul de predictibilitate pe care PNL l-a solicitat de când există cerere de reexaminare a Codului fiscal a crescut şi este în mare parte asigurat. România se apropie, în aplicarea Codului fiscal, de angajamentul internaţional referitor la deficit bugetar angajat prin Tratatul fiscal. România are, începând cu acest Cod fiscal, garantate o serie de prevederi care asigură mediului de afaceri o dezvoltare sănătoasă, asigură condiţii de competitivitate în ceea ce priveşte politică fiscală cu alte ţări din UE", a spus Nicolăescu.

El a precizat că PNL a propus ca, în pactul tehnic semnat de reprezentanţii partidelor, să fie introdusă prevederea ca Guvernul să prezinte trimestrial Parlamentului execuţia bugetară, pentru a fi o garanţie că se aplică ceea ce este prevăzut în Codul fiscal, adăugând că toţi partenerii de dialog au fost de acord cu acest lucru.

"Am solicitat şi toţi partenerii de dialog au fost de acord că ne trebuie o garanţie că ceea ce scrie în Codul fiscal se va aplica şi dacă vor fi abateri, diverse dezechilibe, iar Guvernul să fie obligat să le îndrepte şi în prevederea pe care am introdus-o şi anume ca Guvernul să vină trimestrial în Parlament şi să informeze Parlamentul despre execuţia bugatră printr-o dezbatere şi Parlamentul să decidă ce corecţii trebuie făcute", a adăugat Nicolăescu.

"Această poziţie a PNL va fi fixată prin acordul care se va discuta probbabil săptămâna viitoare. Acest pact are în vedere ca în Parlament, după ce vor avea loc discuţii politice, Codul fiscal să fie votat aşa cum ne-am angajat astăzi. Există un text pe care l-am semnat astăzi, la nivel tehnic, şi care este suportul pentru votul politic din Parlament, care înseamnă în cea mai mare parte, consesns politic", a adăugat Nicolăescu.

El a mai arătat că reducerea TVA în două trepte asigură sustenabilitatea Codului fiscal.

"Cota TVA în două trepte garantează sustenabilitatea, după primul an de aplicare trebuie să se absoarbă măsurile fiscale, urmând ca în anul doi, după ce s-a consolidat bugetul, să putem veni cu a doua etapă de un punct procentual la TVA şi, de asemenea, celelalte măsuri care unele sunt cu 1 ianuarie 2016, altele cu 1 ianuarie 2017", a adăugat Nicolăescu.

Liderul PNL a mai spus că discuţiile privind legea salarizării vor fi separate de Codul fiscal şi vor face obiectul unui pact separat.

"Am avut o discuţie privind legea salarizării, dar ea nu se regăseşte în textul de acord, pentru că a fost un acord tehnic, dar am convenit cu ministrul Teodorovici că astăzi discutăm Codul fiscal ca o problemă separată, celelalte probleme care angajează cheltuieli bugetare să fie o discuţie separată, pe un acord separat", a arătat el.

Întrebat dacă şi BNR este de acord cu aceste măsuri, Nicolăescu a răspuns: "În acest moment BNR nu face parte nici din Executiv, nici din Legislativ".

Reprezentanţii partidelor propun, în urma discuţiilor tehnice de joi, ca noul Cod Fiscal să prevadă o o scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017.

Eugen Nicolicea (UNPR) a menţionat, la finalul întâlnirii de la Palatul Parlamentului, că au fost propuse mai multe modificări la Codul fiscal, acestea urmând să se constituie în amendamente la proiect.

"Principalul amendament este acela că vom avea o scădere a TVA în trepte - prima treaptă va fi de 20%, intrararea în vigoare odată cu Codul, de la 1 ianuarie 2016 şi, după aceea, de la 1 ianuarie 2017, 19%", a spus Nicolicea.

Senatorul Haralambie Vochițoiu a precizat, la rândul său, că în urma consultărilor s-a decis şi ca eliminarea supraaccizei la alcool şi la carburanţi să fie prorogată până la 1 ianuarie 2017.

El a adăugat că toate celelalte măsuri prevăzute în proiect s-au păstrat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici