Legea adoptată de Parlament pe 21 iunie modifică Ordonanța de urgență din 2002 privind interzicerea organizațiilor fasciste, extinzând interdicțiile și la cele „legionare” și pedepsind cu închisoarea de la 3 la 10 ani înființarea unor astfel de organizații.
Noua legislație introduce pedepse severe pentru mai multe fapte: înființarea organizațiilor legionare: 3-10 ani închisoare, distribuirea de materiale fasciste/legionare: 1-5 ani închisoare, promovarea cultului liderilor organizațiilor interzise: 3 luni-3 ani închisoare, interzicerea denumirii străzilor cu numele acestor lideri.
Legea definește materialele interzise ca fiind „imagini, mesaje text, conținut audiovideo, cărți, articole” care transmit „idei fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.
În sesizare, Dan critică mai multe aspecte ale legii, printre care termeni neclari: legea nu definește ce înseamnă „legionar” sau „fascist”, lăsând loc interpretărilor arbitrare ale judecătorilor, riscul de cenzură culturală, încălcarea libertății de exprimare, etc.
Președintele avertizează că într-o societate „puternic polarizată” cu „încredere redusă în autorități”, legea ar putea fi percepută ca „o acțiune a unei opțiuni politice împotriva celeilalte”.
În iunie a.c., Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, legea prin care sunt pedepsite cu până la 10 ani de închisoare, inițierea sau sprijinirea organizațiilor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob.
AUR, POT și S.O.S. s-au opus.
Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Mihail Neamțu, deputat AUR, critica legea: „primești 10 ani de închisoare pentru o opinie”.