Noi precizări în scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Ce spune Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii face noi precizări despre dezinfectanţii diluaţi. Inspecţia Sanitară de Stat a cerut inspectorilor din DSP Galaţi şi Ilfov controale la doi producători. În trimestrul doi din anul trecut şi primul trimestrul din acest an au fost retrase de pe piaţă 124 de produse biocide.

762 afișări
Imaginea articolului Noi precizări în scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Ce spune Ministerul Sănătăţii

Noi precizări în scandalul dezinfectanţii diluaţi. Ce spune Ministerul Sănătăţii

Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii a cerut, luni, inspectorilor sanitari din cadrul DSP Galaţi şi DSP Ilfov efectuarea de controale la producătorii SC Grande Gloria Production SRL, respectiv la producătorul SC G&M 2000 SRL.

Cu privire la avizare/autorizare şi control, Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii precizează că produsele biocide (22 de tipuri, inclusiv dezinfectanţi pentru suprafeţe, pentru mâini, pentru apa potabilă, pentru zona alimentară) sunt puse pe piaţă în baza unui aviz/autorizaţie emis/ă de Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

Produsele biocide avizate/autorizate sunt postate în Registrul Naţional al Produselor Biocide, gestionat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Produsele biocide trebuie să dovedească eficacitatea prin prezentarea rapoartelor de testare a eficacităţii (de ex. bactericidă, fungicid, levuricidă, micobactericidă, virucidă etc.) realizate în laboratoare de specialitate. Aceste eficacităţi sunt specificate în aviz/autorizaţie.

Inspectorii sanitari efectuează controale la producători, deţinătorii de aviz, distribuitori, utilizatori profesionali (unităţi sanitare, unităţi de învăţământ, cabinete de înfrumuseţare etc.) unde verifică dacă eticheta respectă informaţiile din avize şi/sau autorizaţii (concentraţii, timpi de acţiune, eficacităţi etc.), precum şi informaţii privind fişa cu date de securitate. De asemenea, controlul vizează verificarea respectării de către producătorul de biocide a cerinţelor privind siguranţa şi calitatea produselor biocide, furnizarea substanţei/substanţelor active, evidenţele şi raportările.

În trimestrul II 2020 - trimestrul I 2021, inspectorii sanitari au efectuat controale în urma cărora au fost retrase de la utilizare 124 de produse biocide neconforme, în cantitate de 24.144 litri şi 467 kg.

Totodată, au fost retrase de la comercializare 263 de produse biocide neconforme, în cantitate de 142.287 litri şi 8.845 kg.

Au fost aplicate 185 de sancţiuni, dintre care 127 de amenzi, în valoare totală de 734.500 lei, şi 58 de avertismente.

Principalele neconformităţi identificate de inspectorii sanitari au fost legate de introducerea ilegală pe piaţă a produselor biocide, etichete care nu respectă prevederile din aviz/autorizaţie, termene de valabilitate expirate şi utilizare necorespunzătoare.

Conform Metodologiei stabilită anual de INSP în baza Programului Naţional de Monitorizare a Factorilor Determinanţi din Mediul de Viaţă şi Muncă (PN II), se realizează evaluarea eficacităţii bactericide şi fungicide a produselor biocide în laboratoare din cadrul INSP şi DSP.

În perioada aprilie - mai 2021, inspectorii sanitari au prelevat probe de produse biocide cu aplicaţie în sectorul medical şi anume antiseptice şi dezinfectante chimice folosite în dezinfecţia chirurgicală a mâinilor, în vederea evaluării eficacităţii biocide (bactericide şi fungicide).

O publicaţie din Sibiu, Turnul Sfatului, a cumpărat opt substanţe biocide, din care trei s-au dovedit a conţine dezinfectanţi diluaţi. În plus, unul dintre produsele testate nu conţinea deloc substanţa activă pentru care a primit avizul de punere pe piaţă.

„Aşa am descoperit că, după intrarea în pandemie, România a fost de fapt inundată de dezinfectanţi diluaţi. Şi asta pentru că nimeni din ţara aceasta nu mai verifică dacă biocidele cu care se dezinfectează de la populaţie, la medici şi instrumentar din spitale, nu sunt cumva diluate”, au scris jurnaliştii citaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici