Norica Nicolai vrea contestarea OUG privind CSAT la Curtea Constituţională

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că va cere Biroului Politic Central (BPC) contestarea la Curtea Constituţională a OUG privind modificarea Legii CSAT, pe motiv că ar încălca Legea de abilitare, dar şi pentru că ar afecta controlul democratic asupra serviciilor.

64 afișări
Imaginea articolului Norica Nicolai vrea contestarea OUG privind CSAT la Curtea Constituţională

Norica Nicolai vrea contestarea OUG privind CSAT la Curtea Constituţională (Imagine: Mediafax Foto)

"Voi cere partidului să conteste ordonanţa de urgenţă privind modificarea Legii CSAT, prin care Mircea Geoană obţine un post de vicepreşedinte al Consiliului, la primul BPC din ianuarie", a spus Norica Nicolai.

Vicepreşedintele PNL, care a fost şi preşedinte al Comisiei juridice din Senat, a susţinut că ordonanţa nu este constituţională în primul rând pentru că încalcă Legea de abilitare a Guvernului.

"Nu se pot da pe Legea de abilitare ordonanţe care să vizeze modificarea regimului instituţiilor fundamentale. În această materie, articolul 115 din Constituţie, alineatul şase, exclude acest lucru, stipulând că nu se pot da ordonanţe de urgenţă pentru modificarea instituţiilor fundamentale", a spus Nicolai, explicând că CSAT este o instituţie fundamentală, prevăzută în Constituţie la articolul 119 şi compusă din funcţii executive - preşedinte, prim-ministru şi şefii de servicii.

Ea a susţinut că ordonanţa noului Guvern pune într-o situaţie dificilă controlul democratic asupra instituţiilor de securitate.

"Nu poţi lua o serie de decizii pe care Parlamentul să le controleze, tu ca reprezentant al Parlamentului să participi la luarea deciziei şi tot tu să te controlezi prin comisia de specialitate", a apreciat Norica Nicolai.

Liderul PNL a menţionat că, în opinia sa, problema prezenţei preşedintelui Senatului în şedinţele CSAT ar putea fi rezolvată prin participarea sa ca invitat.

"Soluţia constituţională ar fi ca preşedinţii celor două Camere să participe cu statutul de invitaţi, fiindcă asta se practică", a conchis Nicolai.

Citeşte şi:

Boc: Ordonanţa de urgenţă privind modificarea structurii CSAT nu încalcă Constituţia

Guvernul a modificat Legea CSAT, pentru ca Geoană să participe la şedinţele Consiliului

Preşedintele Senatului va fi vicepreşedinte CSAT

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici