Noua lege a salarizării: Parlamentarii şi-au aprobat sumele de bani pentru cazare/ Tăriceanu, despre creşterea indemnizaţiilor aleşilor: Resping populismele ieftine

Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat miercuri sumele de bani alocate aleşilor care nu locuiesc în Bucureşti sau Ilfov, în valoare de 6.525 lei pe lună, după ce indemnizaţia lunară a fost stabilită la 13.050 lei pe lună, prin aplicarea noii legi a salarizării.

1639 afișări
Imaginea articolului Noua lege a salarizării: Parlamentarii şi-au aprobat sumele de bani pentru cazare/ Tăriceanu, despre creşterea indemnizaţiilor aleşilor: Resping populismele ieftine

Noua lege a salarizării: Parlamentarii şi-au aprobat sumele de bani pentru cazare/ Tăriceanu, despre creşterea indemnizaţiilor aleşilor: Resping populismele ieftine (Imagine: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto)

Deputaţilor şi senatorilor care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti sau în judeţul Ilfov li se acordă lunar, pe durata mandatului, pe bază de declaraţie pe proprie răspundere care reprezintă dcoument justifivativ o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor, şi respectiv al Senatului pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în municipiul Bucureşti.

"De la 1 iulie 2017, indemnizaţia lunară a unui parlamentar a fost stabilită la cuantumul de 13.050 lei conform prevederilor legii salarizării. Cuantumul minim determinat conform prevederilor legislative menţionate este de 6525 lei", se precizează în documentul aprobat de Birourile Permanente Reunite.

Deputaţilor şi senatorilor care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov li se acordă din bugetul camerei deputaţilor şi al Senatului o sumă forfetară în cuantum de 6,525 lei lunar în vederea acoperirii cheltuielilor de cazare în municpiul Bucureşti.

Suma forfetară destinată acoperirii cheltuielilor de cazare se acordă lumar până la data de 5 a lunii în curs pentru luna precedentă.

Tăriceanu, despre creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor: Resping populismele ieftine

Preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a declarat miercuri, după şedinţa BPR în care s-a luat act de creşterea sumelor de bani pentru cazare acordate parlamentarilor, că respinge "populismele ieftine" şi că pentru a avea democraţie "Parlamentul trebuie să funcţioneze".

"Costurile legate de un parlamentar se ridică la un anumit nivel. Resping populismele ieftine. Vreţi să avem democraţie, atunci Parlamentul trebuie să funcţioneze", a declarat preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu.

Şeful Senatului a explicat că sumele de bani pe care parlamentarii le vor primi pentru cazare vor fi majorate în acord cu legile în vigoare, însă va fi stabilită o plafonare a acestora la nivelul actual în sesiunea parlamentară din toamnă.

"Trebuie modificată Legea 96 care este suportul care ne obligă să acordăm în acest moment sumele forfetare aşa cum v-am spus, indexate cu indemnizaţia parlamentarilor. Şi la toamnă, la prima şedinţă a Biroului Permanent, vom propune modificarea pe cale de consecinţă a legii de funcţionare a statutului, în aşa fel încât să menţinem la actualul nivel de cheltuieli aceste sume. (...) Se majorează în baza legii, nu le decidem noi", a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu a fost chestionat cu privire la o posibilă sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a modifica Legea 96, acesta replicând că nu este posibil acest lucru, pentru că mulţi dintre parlamentari sunt plecaţi deja în vacanţă. Acesta a mai spus că s-a ajuns în această situaţie pentru că, iniţial, aleşii ar fi crezut că sumele de bani pot fi plafonate printr-o decizie a Birourilor Permanente.

"Pentru că, din păcate, foarte mulţi dintre parlamentari deja au plecat în vacanţă şi o sesiune parlamentară, ca să funcţioneze, după cum ştiţi, trebuie să existe cvorum. Sigur că creşterea indemnizaţiilor era cunoscută. (...) Am crezut, iniţial, că această chestiune se poate rezolva printr-o decizie a Birourilor Permanente", a mai spus Tăriceanu.

Un alt membru al Biroului Permanent al Senatului, senatorul USR Mihai Goţiu, a declarat că s-a ajuns la această situaţie din cauza "amatorismului din conducerea instituţiilor statului" şi că acest lucru putea fi evitat prin consultări cu jurişti.

"Ceea ce s-a întâmplat azi este o dovadă a ceea ce numesc eu amatorismul din conducerea instituţiilor statului, mai ales atunci când este vorba despre bani publici. S-a constatat că Biroul Permenanet nu poate lua decizii care să modifice o lege, ci doar plenul poate să facă asta. La Camera Deputaţilor s-au dat deja nişte sume în avans pentru cheltuielile deputaţilor. Nu ştiu cum poate fi clasificată o astfel de atitudine, dar cred că dacă ieri, cu consilieri, cu jurişti s-ar fi discutat sau dacă s-ar fi discutat înainte de a fi intrat în vigoare legea salarizării toate aceste aspecte nu ne-am fi aflat în situaţia de astăzi", a declarat senatorul USR Mihai Goţiu.

Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat miercuri sumele de bani alocate aleşilor care nu locuiesc în Bucureşti sau Ilfov, în valoare de 6.525 lei pe lună, după ce indemnizaţia lunară a fost stabilită la 13.050 lei pe lună, prin aplicarea noii legi a salarizării.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici