Nouă rundă de discuţii între miniştrii Agriculturii din România şi Ucraina, pe tema cerealelor

Ministrul Petre Daea s-a întâlnit, miercuri, cu omologul său ucrainean Mikola Solski, pentru noi discuţii privind tranzitul cerealelor din Ucraina pe teritoriul ţării noastre.

234 afișări
Imaginea articolului Nouă rundă de discuţii între miniştrii Agriculturii din România şi Ucraina, pe tema cerealelor

Prima întâlnire dintre cei doi miniştri a avut loc la Bucureşti în data de 21 aprilie 2023, întâlnirea de miercuri fiind a doua la care se întâlnesc Mikola Solski şi Petre Daea, în contextul problemelor privind tranzitul cerealelor din ţara vecină aflată în război.

Cei doi miniştri au convenit asupra unor comunicări săptămânale privind cantităţile de produse ieşite în tranzit din Ucraina, pentru ca România să dispună de date complete şi exacte.

„Ministrul Petre Daea l-a informat pe Mikola Solski asupra prevederilor deciziei Comisiei Europene din data de 2 mai 2023 prin care se instituie măsuri preventive excepţionale şi temporare cu privire la importurile unui număr limitat de produse din Ucraina. Măsurile vizează grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui, originare din Ucraina. Prin urmare, Autoritatea Vamală Română autorizează în prezent doar procedurile vamale de tranzit pentru produsele menţionate către un alt stat membru în afara celor cinci sau către ţări sau teritorii terţe. Noile reglementări se aplică în toate statele membre până la data de 5 iunie 2023. La rândul său, ANSVSA va continua acţiunile de verificare şi, împreună cu celelalte instituţii responsabile, va colabora pentru identificarea de noi măsuri menite să eficientizeze transportul de mărfuri”, a transmis Ministerul Agriculturii.

În conformitate cu recomandările Comisiei Europene privind sprijinirea rutelor de transport pentru Ucraina, ANSVSA a înfiinţat noi puncte de intrare în judeţele de la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova, în vederea eficientizării actului de control oficial raportat la numărul de transporturi de cereale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici