,,Nu mai dăm Ucrainei niciun glonţ. Suntem o ţară paşnică", spune un politician, prieten cu Putin, care ar putea deveni premier pentru a treia oară

,Suntem o ţară paşnică. Nu vom trimite niciun glonţ în Ucraina", a fost mesajul tranşant al lui Robert Fico pentru cei aproximativ 300 de susţinători la un miting politic săptămâna trecută în oraşul slovac Banovce nad Bebravou, înainte de alegerile din 30 septembrie.

12070 afișări
Imaginea articolului ,,Nu mai dăm Ucrainei niciun glonţ. Suntem o ţară paşnică", spune un politician, prieten cu Putin, care ar putea deveni premier pentru a treia oară

AP Photo

Fostul premier populist şi social-democrat, bun prieten cu Vladimir Putin şi Dimitri Medvedev cât a fost premierul Slovaciei între anii 2006 şi 2010, respectiv între 2012 şi 2018,  este favorit să le câştige, fiind pe primul loc, cu peste 20%. 

Partidul din care provine, Smer – sociálna demokracia, care este populist de centru stânga, dar care este totuşi pro-european şi rusofil, are în sondaje. 

Dacă ar urma să-şi respecte promisiunea, ar reprezenta o schimbare radicală pentru Slovacia, până acum un aliat ferm al vecinului său estic Ucraina în războiul împotriva Rusiei, potrivit Reuters

Bratislava a furnizat arme şi a oferit un sprijin politic puternic Kievului în cadrul Uniunii Europene şi NATO.

,,Oricum vor trebui să se aşeze şi să găsească un acord”, a spus Fico despre combatanţi.

,,Rusia nu va părăsi niciodată Crimeea, nu va părăsi teritoriile pe care le controlează", mai spune candidatul. 

Fico nu este însă sigur că va câştiga. Niciun partid nu poate să obţină o majoritate şi formarea unui guvern de coaliţie ar putea fi dificilă.

Diplomaţii occidentali şi oficialii din Kiev spun, de asemenea, că o ţară mică ca Slovacia poate merge doar până la un punct în a submina politica UE şi NATO.

Fico a criticat sancţiunile  împotriva Rusiei, cerând o apropiere de Moscova când se va termina războiul şi promiţând să blocheze aderarea Ucrainei la NATO dacă vreodată această posibilitate va apărea.

În campanie, Fico a spus că războiul ,,a început în 2014 când naziştii şi fasciştii ucraineni au început să ucidă cetăţeni ruşi în Donbas şi Luhansk”, făcând ecou justificării Moscovei pentru susţinerea separatiştilor care au ocupat terenuri în estul Ucrainei.

Ľudovít Ódor, independent, este premierul actual al Slovaciei, şi cu toate că a ajuns la neînţelegeri cu Ucraina privind importul de cereale, el este pentru ajutorarea ţării atacată de Rusia. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici