O zi de sărbătoare dedicată reprezentantului Guvernului în teritoriu, undă verde într-o comisie a Parlamentului

Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului din Senat a dat raport favorabil, miercuri, iniţiativei legislative prin care se propune instituirea zilei de 2 aprilie ca Ziua Instituţiei Prefectului din România.

323 afişări
Imaginea articolului O zi de sărbătoare dedicată reprezentantului Guvernului în teritoriu, undă verde într-o comisie a Parlamentului

O zi de sărbătoare dedicată prefectului, undă verde într-o comisie a Parlamentului

„De-a lungul timpului, Instituţiei Prefectului i s-a acordat o importanţă deosebită de către domnitorii, regii sau guvernele ce s-au succedat la conducerea ţării, conferindu-i puteri diferite, de la un rol cu competenţe restrânse până la cel de şef al judeţului, în funcţie de modificările asupra legilor ce stabileau poziţia prefecturilor”, potrivit expunerii de motive a proiectului iniţiat de deputatul PSD, Lucian Simion.

Acesta precizează că, în prezent, prefectul, reprezentantul Guvernului în teritoriu, autoritate a administraţiei publice locale şi conducător al serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte autorităţi centrale ale administraţiei publice este garantul respectării legii şi a ordinii publice la nivel local.

„Este indiscutabil faptul că prin competenţă, cinste şi corectitudine, prefecţii României, specialişti în diferite domenii, au contribuit la ridicarea ţării noastre din punct de vedere economic, cultural şi social prin activităţi corecte, competente, desfăşurate pentru şi cu sprijinul locuitorilor ţării. Ţinând cont de considerentele expuse mai sus, considerăm necesară instituirea unei zile dedicate Instituţiei Prefectului, iar data aleasă, de 2 aprilie, are o semnificaţie istorică importantă, fiind data la care a fost instituită noţiunea de <<prefect>> prin lege”, se arată în documentul citat.

Textul legislativ prevede că Ziua Instituţiei Prefectului din România poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific dedicate recunoaşterii rolului şi meritelor instituţiei Prefectului la dezvoltarea ţării noastre din punct de vedere economic, cultural şi social.

„Autorităţile centrale şi locale pot sprijini material şi logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor, în limita fondurilor disponibile”, se arată în actul normativ.

Propunerea legislativă privind instituirea zilei de 2 aprilie - Ziua Instituţiei Prefectului din România este susţinută de parlamentari PSD, ALDE şi PNL.

În cazul acestui proiect, Senatul este prima Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

ŞTIRILE ZILEI

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici