Oficial NATO, după cazul atacului cibernetic de la Ministerul român de Externe: Alertăm statele membre în toate cazurile de identificare a unor adrese de e-mail false, care ne sunt atribuite

NATO alertează statele membre în toate cazurile de identificare a unor adrese de e-mail false, care îi sunt atribuite, notificarea fiind făcută şi în cazul tentativei de atac cibernetic asupra unei instituţii guvernamentale române, a confirmat vineri, pentru MEDIAFAX, un oficial al NATO.

3705 afișări
Imaginea articolului Oficial NATO, după cazul atacului cibernetic de la Ministerul român de Externe: Alertăm statele membre în toate cazurile de identificare a unor adrese de e-mail false, care ne sunt atribuite

Oficial NATO: Alertăm statele membre în toate cazurile de identificare a unor adrese de e-mail false, care ne sunt atribuite

"De fiecare data când descoperă astfel de adrese false - fie prin scanari proprii, fie prin colaborarea cu parteneri guvernamentali şi din sectorul privat - NATO alertează statele membre prin puncte de contact prestabilite, astfel încât acestea pot lua măsurile corespunzătoare de blocare- limitare a atacului. Pot confirma că şi în acest caz particular partea română a fost notificată de NATO, prin punctul de contact, la SRI. A existat o comunicare între NATO şi instituţia de resort din România pe marginea subiectului", a spus, pentru MEDIAFAX, oficialul NATO.

Centrul Naţional Cyberint, structură aflată în coordonarea SRI, a contracarat o tentativă de atac cibernetic derulată, cel mai probabil, de entitatea asociată grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear, la adresa unei instituţii guvernamentale din România, a anunţat vineri SRI.

SRI a precizat că acţiunea "s-a derulat la sesizarea Serviciului de Informaţii Externe (SIE)".

SIE: Colaborăm „strâns” la nivel naţional, cu SRI, în cazuri de ameninţări cibernetice

"Raportat la ameninţarea cibernetică, fiecare instituţie cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale are competenţe clare, definite de norme.Serviciul de Informaţii Externe colaborează strâns, la nivel naţional, cu Serviciul Român de Informaţii", a precizat vineri, pentru MEDIAFAX, SIE.

Potrivit site-ului cyberscoop.com, un grup de hackeri care ar putea avea legături cu guvernul rus a trimis o serie de e-mailuri de phishing către organizaţii diplomatice din Europa, inclusiv către Ministerul Afacerilor Externe din România, folosind o adresă de e-mail falsă a NATO. CyberScoop a obţinut o copie a unui astfel de e-mail de phishing, pe care cercetătorii l-au atribuit grupului de hacking cunoscut sub numele de APT28 sau Fancy Bear. E-mailul conţinea un ataşament capcană ce intenţiona să exploateze două vulnerabilităţi ale programului Microsoft Word dezvăluite recent. Hackerii au falsificat o adresă de e-mail a NATO pentru a face ca mesajul să pară autentic.

Potrivit documentelor prezentate de către CyberScoop, e-mailurile de phishing erau semnate de către căpitanul Alistair Borchet, de pe domeniul hq.nato.intl, utilizat în prezent de către angajaţii NATO.

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici