Olguţa Vasilescu, un nou atac la Iohannis: Nu ştie să citească un buget/ Despre cei cu pensie minim garantată: pot opta şi pentru o formă de ajutor social/ Ministrul Muncii îl contrazice pe Teodorovici: Exclus să nu existe salariu minim la privat - Mediafax

Olguţa Vasilescu, un nou atac la Iohannis: Nu ştie să citească un buget/ Despre cei cu pensie minim garantată: pot opta şi pentru o formă de ajutor social/ Ministrul Muncii îl contrazice pe Teodorovici: Exclus să nu existe salariu minim la privat

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, duminică seară, că statul va cheltui dublu pentru aplicarea noii legi a pensiilor faţă de cât se cheltuie actualmente, precizând că sunt bani pentru această majorare şi că preşedintele Klaus Iohannis nu ştie să citească un buget. Mai mult, ministrul a anunţat că pensionarii care beneficiază de pensie minim garantată vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau într-o formă de asistenţă socială. Totodată, Lia Olguţa Vasilescu a catalogat ideea eliminării salariului minim pe economie în sectorul privat, lansată vineri de ministrul Finanţelor, ca fiind o opinie personală a lui Eugen Teodorovici, precizând că aşa ceva este exclus şi că nu există în programul de guvernare.

2309 afişări

Imaginea articolului Olguţa Vasilescu, un nou atac la Iohannis: Nu ştie să citească un buget/ Despre cei cu pensie minim garantată: pot opta şi pentru o formă de ajutor social/ Ministrul Muncii îl contrazice pe Teodorovici: Exclus să nu existe salariu minim la privat

Olguţa Vasilescu îl atacă din nou pe Iohannis: Vom cheltui dublu pentru pensii decât cheltuim acum. Preşedintele nu ştie să citească un buget

Olguţa Vasilescu: Vom cheltui dublu pentru pensii

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, duminică seară, că statul va cheltui dublu pentru aplicarea noii legi a pensiilor faţă de cât se cheltuie actualmente, precizând că sunt bani pentru această majorare şi că preşedintele Klaus Iohannis nu ştie să citească un buget. 

Solicitat să spună dacă aplicarea noii legi a pensiilor va costa dublu faţă de cât e acum, ministrul Muncii a răspuns afirmativ.

 

"Săptămâna viitoare suntem pregătiţi să prezentăm legea în ansamblu, pentru că se schimbă şi formula de calcul şi vor avea de câştigat pensionarii. Va fi o perioadă de o lună de zile de dezbatere publică, cu activitatea foarte intensă pentru noi, pentru că avem secretari de stat care sunt pregătiţi să meargă în judeţe să le explice oamenilor. După care va veni la Guvern pentru avize de la ministere, ministerul de Finanţe şi altele, se propune ca hotărâre de Guvern şi apoi se duce spre Parlament. La mijlocul săptămânii (o vom prezenta –n.r.). E foarte posibil să sufere modificări şi atunci cifra să fie mai mica sa mai mare (cifra de impact bugetar –n.r.). Da( vom cheltui de două ori pe pensii decât cheltuim acum -n.r.). Sunt bani. A fost vreun moment de când am fost la guvernare când nu au fost bani de pensii şi salarii? Domnul Iohannis este într-o campanie electroală perpetuă şi nu cred că îl interesează nici pensionarii, nici salariaţii", a declarat ministrul Muncii, la Antena 3.

Lia Olguţa Vasilescu l-a mai acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că nu ştie să citească un buget.

"Domnul preşedinte am înţeles că are părinţii pensionari în Germania, deci s-ar putea să nu ştie cum au crescut pensiile în România. Dar noi putem să îi trimitem nişte copii după taloanele de pensii ca să vadă şi el cum au crescut pensiile", a mai spus ministrul Muncii.

Vasilescu: Cei cu pensie minim garantată pot opta pentru aceasta sau pentru o formă de ajutor social

Vasilescu a anunţat că pensionarii care beneficiază de pensie minim garantată vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă într-o formă de asistenţă socială.

Ministrul Muncii a declarat că nu există şansa să scadă pensiile la recalculare.

„Există chiar un articol în lege care spune foarte clar că dacă din recalculare reiese că pensia ar trebui să scadă se păstrează dreptul acordat în plată”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

Ministrul Muncii a mai spus că pensia minim garantată se păstrează şi că pensionarii care beneficiază de aceasta vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistenţă socială.

„Nu este normal ca o persoană care a contribuit la 30 de ani să fie la pensia minim garantată la fel ca o persoană care a contribuit poate doi ani şi ia tot pensia minim gatantată. Adică o diferenţiere în funcţie de numărul de ani trebuie să existe, asta este foarte clar. Există un articol în lege care spune foarte clar că, dacă din recalculare reiese că pensia ar trebui să scadă se păstrează dreptul aflat în plată. Ea a crescut de la 400 la 640 de lei pe perioada guvernării noastre şi va mai creşte până în 2020, dar vrem să fie o diferenţiere între cei care iau această pensie şi nu au un stagiu minim de cotizare de 15 ani deci ei vor intra într-o formă de asistenţă socială. Urmează să prezentăm şi această lege care se referă la ei, nu vor fi afectaţi, ba dimpotrivă după apariţia acestei legi, vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistenţă socială”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Despre eliminarea salariului minim pe economie la privat: Exclus să nu existe

Lia Olguţa Vasilescu a catalogat ideea eliminării salariului minim pe economie în sectorul privat, lansată vineri de ministrul Finanţelor, ca fiind o opinie personală a lui Eugen Teodorovici, precizând că aşa ceva este exclus şi că nu există în programul de guvernare.

„Nu, exclus. Nu există aşa ceva în programul de guvernare. De altfel, înţeleg de la domnul Teodorovici că este o opinie personală. Eu vorbesc despre ce scrie în programul de guvernare. Dumnealui spune cum ar fi mai bine pentru mediul de afaceri. Am discutat de fiecare dată şi discutând cu mediul de afaceri, ne-am spus că nu se vor opune, vor vota creşterea pentru că ei nu mai sunt demult la salariul minim pe economie. Noi avem un deficit uriaş de muncă în România. Sigur, am discutat coerent. Săptămana aceasta am mărit cu 8.000 de persoane contigentul de străini, pentru că sunt foarte multe firme care se plâng că nu mai găsesc oameni. Angajatorul până acum avea obligaţia salariului mediu pe economie, dacă voia să aducă străini, dar la Parlament a fost deja în dezbatere această lege care elimină această obligaţie pentru angajatori şi vor rămâne şi ei pe salariul minim", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

Reacţia ministrului Muncii vine după ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că, în opinia sa, salariul minim ar trebui păstrat doar în sectorul public.

„Salariul minim n-ar trebui să mai fie pe toată economia, ci doar în sectorul public. Trebuie eliminată această obligaţie, pentru că statul nu ar trebui să se bage în piaţă. Poţi să îl faci eventual o referinţă pentru mediul privat. Poţi, ca stat, să dai facilităţi celor care nu au angajati sub acel barem, dar atât. Lasă-l pe patron să vadă cu cât plăteşte”, a spus Eugen Teodorovici, vineri, la DC News.

„Iohannis când pleacă în concediu ar trebui să delege atribuţiile lui Dragnea sau Tăriceanu”

Ministrul Muncii l-a ironizat pe Klaus Iohannis, care a atacat la CCR concediul premierului Dăncilă, precizând că iniţial a crezut că este vorna de un banc şi că în mod normal şi şeful statului când pleacă în concediu trebuie să-şi delege atribuţiile următorului om în stat.

„Când am citit prima oară pe Facebook că Iohannis a atacat la CCR concediului premierului, am crezut că este un banc. Nu am crezut că preşedintele poate să cadă atât de mult în penibil. Pentru că este penibil să faci asta când premierul pleacă în concediu şi a delegat atribuţiile premierului. Asta a făcut şi Tudose şi Grideanu, cât timp a fost preşedinte Iohannis şi acolo nu a avut nicio problemă şi acum are o problemă.
E foarte adevărat că el (Klaus Iohannis – n.r.) când pleacă în concediu ar trebui să îşi delege atribuţiile următorului om în stat, adică preşedintele Senatului sau preşedintele Camerei Deputaţilor”, a declarat ministrul Muncii, la Antena 3.

Lia Olguţa Vasilescu a mai spus că preşedintele ar putea minţi referitor la discuţia cu liderul Executivului, referitor la concediul acesteia.

„Da, asta sugerez (că a minţit în legătură cu discuţia cu premierul care i-a spus că pleacă în concediu - n.r.), pentru că data trecută a minţit şi noi am spus de fiecare data că cel mai bine ar fi pentru toată lumea să scoată stenograma discuţiei ca să vadă toată lumea cum s-a vorbit la Cotroceni şi ce a apărut în comunicatul de presă”, a mai spus ministrul.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
VASILESCU ,
PENSII ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.