Opoziţia a sesizat, vineri, CCR în legătură cu proiectul de lege privind strategia „România 2040”

Parlamentarii PNL şi USR au sesizat CCR pe proiectul de lege privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung „România 2040”, prin care reclamă că Legislativul a încălcat principiul separaţiei puterilor deoarece a delegat competenţa exclusivă a Guvernului unei alte entităţi.

119 afișări
Imaginea articolului Opoziţia a sesizat, vineri, CCR în legătură cu proiectul de lege privind strategia „România 2040”

Opoziţia a sesizat, vineri, CCR în legătură cu proiectul de lege privind strategia „România 2040”

"Apreciem că Parlamentul a încălcat şi principiul separaţiei puterilor în stat, prevăzut la art. 1 alin. (4) din Constituţie, prin faptul că, pe cale legislativă, a delegat unei alte entităţi o operaţiune de competenţa exclusivă puterii executive, legea fiind neconstituţională în ansamblul său. Întrucât Parlamentul a legiferat printr-o lege ordinară într-un domeniu supus reglementării prin lege organică, Legea privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung «România 2040» este neconstituţională în ansamblul său, întrucât încalcă dispoziţiile art. 76 alin. (1) din Constituţie, care stabilesc, inter alia, că legile organice se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere. Art. 1 din Legea privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung «România 2040» încalcă principiul securităţii juridice, consacrat la art. 1 alin. (3) şi alin. (5) din Constituţie, în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii", au notat reprezentanţii opoziţiei în sesizarea de neconstituţionalitate adresată CCR.

Aleşii Opoziţiei precizează că, potrivit expunerii de motive ataşată proiectului de lege, scopul este instituirea obligaţiei „elaborării şi actualizării Strategiei «România 2040» precum şi cadrul instituţional de realizare şi de asigurare a consensului naţional”.

"Funcţia de strategie, care implică adoptarea de documente de politici publice (strategii, planuri, propuneri de politici publice), ca instrumente de decizie prin intermediul cărora sunt identificate posibilele soluţii pentru rezolvarea problemelor de politici publice, aparţine Guvernului. De altfel, legiuitorul constituant, când a considerat de cuviinţă, a stabilit în mod expres competenţa altor autorităţi de adoptare a anumitor documente de politici publice, precum la art. 65 alin. (2) lit. f) din Constituţie, potrivit căruia «Camerele îşi desfăşoară lucrările în şedinţe comune, potrivit unui regulament adoptat cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, pentru (…) aprobarea strategiei naţionale de apărare a ţării». Raportat la cauza de faţă, învederăm că prin dispoziţiile cuprinse în Titlul II, art. 3-10 din Legea privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung «România 2040» se înfiinţează, sub conducerea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Comisia «România 2040», formată din membri numiţi prin hotărâre a Camerei Deputaţilor, în scopul elaborării Strategiei «România 2040», urmând ca Guvernul să pună în aplicare prevederile acesteia.", mai arată sesizarea PNL şi USR.

Ei afirmă că sintagma „consens naţional”, care stabileşte, printre altele, că prin Lege se instituie „cadrul institutional de realizare şi de asigurare a consensului national”, în lipsa unor precizări suplimentare, nu este previzibilă, "cu atât mai mult cu cât, din formularea dispoziţiei, constituie unul dintre obiectivele legii".

PNL şi USR mai argumentează că formularea strategiei este "foarte generoasă" şi "creează dificultăţi în a determina cu claritate domeniul de reglementare al strategiei".

"La art. 1 alin. (2) se prevede că Strategia «presupune atingerea obiectivelor propuse a fi realizate pe termen lung, liniile directoare cu privire la dezvoltarea economico-socială şi setul de politici publice strategice ce ar trebui implementate, ţinând cont de principiile dezvoltării durabile». Semnalăm că formularea foarte generoasă creează dificultăţi în a determina cu claritate domeniul de reglementare al strategiei", susţin politicienii.

Guvernul arată în expunerea de motive a proiectului de lege arată că acesta "statuează obligaţia elaborării şi actualizării Strategiei «România 2040» precum şi cadrul instituţional de realizare şi de asigurare a consensului naţional".

"Autorităţile administraţiei publice, Academia Română, academiile de ramură, instituţiile de învăţământ superior, insituţiile de cercetare-dezvoltare de drept public şi privat, sindicatele şi patronatele de ramură, precum şi organismele neguvernamentale de profil vor sprijini elaborarea Strategiei «România 2040»", mai arată expunerea de motive a proiectului adoptat decizional de Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici