Oprea despre mandatul său: Cele mai importante contribuţii sunt legea soldaţilor şi recalcularea pensiilor militare

Ministrul demis al Apărării, Gabriel Oprea, a declarat vineri că cele mai importante măsuri luate în mandatul său au fost legea soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, parteneriatele cu autorităţile locale vizând dezvoltarea unor ansambluri de locuinţe şi recalcularea pensiilor militare.

346 afișări
Imaginea articolului Oprea despre mandatul său: Cele mai importante contribuţii sunt legea soldaţilor şi recalcularea pensiilor militare

Gabriel Oprea (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Tocmai pentru încurajarea spiritului de corp am luptat în egală măsură pentru soldaţii profesionişti, pentru militarii activi, pentru pensionarii militari şi pentru familiile celor care activează în Armată. Cele mai importante contribuţii în acest sens sunt legea soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, parteneriatele cu autorităţile locale vizând dezvoltarea unor ansambluri de locuinţe din care un procent semnificativ să fie atribuit familiilor de militari şi, nu în ultimul rând, recalcularea pensiilor militare", a precizat Oprea, explicând că Armata "este şi trebuie să rămână o familie".

Ministrul demis a apreciat că legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti "pune textul legislativ în acord cu realităţile militare", reglementând ridicarea vârstei de pensionare pentru militari de la 40 la 50 de ani, simultan cu acordarea unor drepturi specifice.

Gabriel Oprea a vorbit şi despre parteneriatele încheiate de minister cu autorităţile publice locale şi centrale în vederea construirii de locuinţe în regim ANL pe terenurile unor cazărmi dezafectate.

"Condiţia pusă de minister a fost ca un procent semnificativ din aceste locuinţe, între 30 şi 50%, să fie pus la dispoziţia militarilor. Este, aşadar, o măsură ce răspunde în egală măsură unor priorităţi ale Armatei şi tinerilor militari aflaţi la început de carieră, în condiţiile în care la nivelul Armatei există circa 10.000 de cereri de locuinţe, dar şi a unor obiective ale autorităţilor publice locale", a explicat deputatul UNPR.

Cu privire la recalcularea pensiilor militare, fostul ministru a declarat că rezultatul acestor eforturi "este că, astăzi, nu doar că nu au scăzut, ci peste 92% din pensiile militare din Ministerul Apărării Naţionale, sunt mai mari decât în 2010". El a susţinut că sunt peste 70.000 de oameni care beneficiază de aceste creşteri într-o perioadă extrem de grea din punct de vedere economic.

Oprea a mai spus că militarii "sunt o categorie aparte, singurii care îşi leagă viaţa prin jurământ de apărarea ţării şi singurii care îşi asumă o carieră plină de privaţiuni şi dificultăţi".

"Este normal ca statutul lor în societate să fie unul special, atât pe durata activităţii, cât şi după vârsta pensionării", a spus Oprea.

"Vreau să amintesc faptul că în primele variante ale legii, propuse de Ministerul Muncii, absolut toate pensiile militare ar fi urmat să scadă cu procente cuprinse între 19-69%, deci o medie a scăderilor de 50%. La vremea respectivă, după cum ştiţi, mi-am pus demisia pe masă şi am cerut cu toată fermitatea un sistem corect. Am reuşit să impun un alt sistem de calcul pentru pensiile militare şi să asigur creşterea acestora, într-o proporţie covârşitoare. Mi-am respectat angajamentul ca nicio pensie sub 3.000 de lei pentru o carieră militară completă să nu scadă şi astăzi îi pot privi în ochi pe toţi cei care la început erau neîncrezători", a adăugat Gabriel Oprea.

Declaraţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă susţinută la MApN, în care Gabriel Oprea a făcut bilanţul mandatului său ca ministru al Apărării Naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici