Ordonanţa militară nr.3 a intrat în vigoare. SINTEZĂ. Circulaţia în afara locuinţei, INTERZISĂ. Atenţie! Toate excepţiile trebuie motivate prin documente

  • Agenţia Mediafax vă prezintă o SINTEZĂ a ordonanţei militare 3 care intră în vigoare la ora 12.00 pe 25 martie în timpul epidemiei de coronavirus.
  • Hotărârea interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei. Sunt prevăzute şi excepţii.
  • Este interzisă circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani. Li se permit două ore în care au dreptul să iasă, motivat.
  • Toate deplasările trebuie să fie motivate prin legitimaţie de serviciu şi adeverinţă, în cazul celor care lucrează, şi declaraţie pe propria răspundere pentru celelalte motive.
29180 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa militară nr.3 a intrat în vigoare. SINTEZĂ. Circulaţia în afara locuinţei, INTERZISĂ. Atenţie! Toate excepţiile trebuie motivate prin documente

Ordonanţa militară nr.3. SINTEZĂ. Circulaţia în afara locuinţei, INTERZISĂ. Atenţie! Toate excepţiile trebuie motivate prin documente

Ordonanţă militară nr 3 se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.


Ce este interzis:

- Circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei (art 1), cu 9 excepţii (le prezentăm mai jos)

- Circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei (este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru anumite motive pe care le prezentăm mai jos)

 

Când este permisă ieşirea:

1. La serviciu. Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi. (Poliţia, jandarmeria sau armata vă pot solicia adeverinţa de serviciu, legitimaţia sau declaraţia pe propria răspundere)

2. La cumpărături. Deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

3. La medic. Deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

4. Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

5. Deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

6. Deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

7. Deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

8. Deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

9. Deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare. (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

Descarcă de aici Declaraţia pe propria răspundere 


Când este permisă ieşirea pentru persoanele care au vârste peste 65 de ani, strict între orele 11.00-13.00. Motive:

1. Deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

2. Deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

3. Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie; (Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

4. Deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice. Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)

5. Circulaţia persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinţei/ gospodăriei, este permisă şi în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activităţi agricole. Vi se poate solicita declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil)


Acte necesare pentru angajaţii care merg la serviciu şi nu lucrează de acasă

1.Legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator; Adeverinţa eliberată de angajator sau declaraţia pe propria răspundere pot fi prezentate prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.

2. Persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniştii şi persoanele care practică activităţi agricole prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

3 Pentru verificarea motivului deplasării în alte situaţii trebuie să se prezintă o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, motivul şi locul deplasării, data şi semnătura.

 

Alte măsuri:

- Se instituie măsura izolării la domiciliu sau, după caz, carantinării pentru toate persoanele care intră în România. 
- Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor fără adăpost, precum şi să asigure adăpostirea şi îngrijirea acestora.
- Toate instituţiile şi operatorii economici au abligaţia de a marca zona de acces a clienilor pentru a se respecta distanţarea socială de 1,5 metri
- La piaţă, distanţa socială trebuie respectată de comercianţi, mănuşi şi măşti pentru vânzători în piaţă
– Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franţa şi Germania şi din Franţa şi Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile. ( Măsura nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi autorizărilor tehnice necomerciale. Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 23.00, ora României.

- Se interzice accesul piloţilor la bordul navelor, sosite din zonele de risc roşii/galbene în porturile maritime, dacă nu dispun de echipament de protecţie sau dacă navele nu au efectuat perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă de risc roşie/galbenă.

- Se interzice accesul navelor maritime şi fluvio-maritime în porturile situate pe Dunărea maritimă, până la efectuarea perioadei de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă roşie/galbenă

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici