Ordonanţa privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, adoptată de Senat

Senatorii au adoptat, miercuri, proiectul de lege de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, rolul CNSAS în noua lege fiind strict administrativ, de a constata calitatea de lucrător al Securităţii, fără a da verdict de poliţie politică.

221 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, adoptată de Senat

Ordonanţa privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, adoptată de Senat (Imagine: Mediafax Foto)

Ordonanţa aprobată miercuri, cu majoritatea senatorilor declaraţi prezenţi, înlocuieşte prevederile Legii 187/1999, declarată, în februarie, neconstituţională de către Curtea Constituţională.

Ordonanţa asigură unele măsuri pentru continuarea activităţii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi asigură o procedură strict administrativă la nivelul CNSAS, Colegiul putând doar constata calitatea de lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia, fără a mai putea da verdict de poliţie politică.

Ordonanţa stabileşte că actul constator emis de CNSAS este supus controlului instanţei de judecată sub toate aspectele, rolul CNSAS fiind astfel limitat doar la a constata calitatea de lucrător al Securităţii, fără trimitere la sintagma de "poliţie politică".

Ordonanţa adoptată, miercuri, de Senat, mai include două amendamente operate în comisia juridică, unul dintre acestea stabilind că foştii secretari de judeţ ai PCR nu mai fac obiectul verificărilor CNSAS, iar al doilea precizând că preoţii pot fi verificaţi de CNSAS, doar la cererea cultului respectiv.

Ordonanţa menţine categoriile de demnitari pe care CNSAS îi verifică din oficiu existente şi în legea declarată neconstituţională, începând cu preşedintele statului, parlamentarii, prefecţii, terminând cu persoanele cu funcţii de conducere din direcţiile judeţene de sănătate, din regiile autonome, din societăţile şi companiile naţionale.

Guvernul a aprobat, în luna martie, o ordonanţă de urgenţă pentru a permite Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii să îşi continue activitatea, după decizia Curţii Constituţionale prin care Legea CNSAS a fost considerată drept neconstituţională.

Legea de aprobare a OUG 24/2008 privind CNSAS a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, în forma iniţială, fără modificările aduse de Comisia juridică, deoarece în plen nu a întrunit voturile necesare, iar termenul de adoptare a expirat, fiind trimisă în această formă la Senat, forul decizional în cazul acestui act normativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici