Ordonanţa privind cinematografia, adoptată în Guvern. Liviu Iolu: Ministrul spune că e o urgenţă culturală

Guvernul a adoptat marţi Ordonanţa privind cinematografia, aceasta cuprinzând 57 de articole schimbate, printre care mărirea procentului obligatoriu de difuzare a filmelor româneşti în cinematografe, trecerea Arhivei Naţionale de Film la Ministerul Culturii sau situaţia sălilor de cinema.

544 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa privind cinematografia, adoptată în Guvern. Liviu Iolu: Ministrul spune că e o urgenţă culturală

Ordonanţa privind cinematografia, adoptată în Guvern. Iolu: Ministrul spune că e o urgenţă culturală (MArius Dumbraveanu/ Foto Mediafax)

''Din discuţiile cu doamna ministru, înţeleg că reprezintă o urgenţă culturală, care dacă nu s-ar fi concretizat printr-o reformă a legii cinematografiei, s-ar fi adâncit şi mai grav disfuncţionalităţile deja existente şi ar fi fost aduse prejudicii de imagine şi de funcţionare pentru domeniul cinematografiei din România în raport cu contextul internaţional'', a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

El a mai spus că din proiect au fost eliminate prevederile referitoare la alimentarea Fondului cinematografic.''Nu se regăsesc taxe, nu se regăsesc taxe de la operatorii de telefonie'', a afirmat Iolu, care a completat că ordonanţa ''prevede o serie de schimbări legate de modul de finanţare în fondul cinematografic, a producţiei cinematografice, prin transformarea creditului direct în sprijin financiar pentru producţie şi dezvoltare de proiect, modul de organizare al concursului de proiecte cinematografice şi transparentizarea acestui concurs. De asemenea, asigurarea obligaţiilor de reciprocitate la nivel European privind coproducţiile internaţionale şi sprijinirea educaţiei audio-vizuale'', a menţionat Liviu Iolu.

Ordonanţa conţine o categorie de concurs pentru regizorii aflaţi la primul şi al doilea lungmetraj, o alta pentru filmele cu microbuget şi mărirea procentului obligatoriu de proieţii de la 5 la 10% pentru producţiile româneşti sau cu participare românească.

''O altă serie de intervenţii în lege privesc protejarea patrimoniului cinematografic naţional, prin trecerea Arhivei Naţionale de Film din subordinea CNC în cea a Ministerului Culturii. OUG prevede asigurarea unor măsuri suplimentare pentru deblocarea procesului de preluare a sălilor şi grădinilor de cinematograf de către autorităţile locale de la RADEF'', a mai informat Liviu Iolu.

Prin noua subordonare, ANF preia şi dreptul de administrare al patrimoniului cinematografic al Consiliul Naţional al Cinematografiei, fără să fie explicată însă modalitatea prin care se schimbă titularul dreptului de administrare, precum şi limitele exploatării.

Cât priveşte situaţia sălilor de cinema, ordonanţa arată că cele nepreluate vor putea intra în grija unităţii administrativ-teritoriale şi reprezentantul Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor «România-Film», o problemă fiind însă aceea că situaţia exploatării sălilor de cinema nu poate face obiectul ordonanţei, iar reglementările nu sunt clare cu privire la situaţia juridică a acestora.

Potrivit ordonanţei, schimbarea creditului pentru producţia de filme cu sprijinul financiar nerambursabil în cuantum de până la 80%, va face ca producătorii de filme care primesc acest sprijin să nu mai aibă nicio responsabilitate faţă de CNC.

Specialiştii atrag atenţia că filmele, indiferent de calitatea pe care o vor avea, nu vor mai putea fi urmărite prin numărul de spectatori sau după încasări şi, paradoxal, statul care finanţează aceste producţii, nu va avea niciun drept asupra lor.

Proiectul nu are avizul Consiliului Naţional al Cinematografiei şi nici al Arhivei Naţionale de Film. Ministrul Culturii susţine că a avut nenumărate consultări pe marginea ordonanţei, chiar dacă 58 de cineaşti îi cereau în vară demisia tocmai din cauza lipsei de comunicare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici