Organizaţii: România, pe penultimul loc în UE privind puterea politică a femeilor

56 de organizaţii neguvernamentale şi persoane din mediul academic au semnat o scrisoare deschisă prin care cer introducerea cotelor de gen pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare. România este pe penultimul loc în UE privind puterea politică a femeilor, susţin acestea.

216 afișări
Imaginea articolului Organizaţii: România, pe penultimul loc în UE privind puterea politică a femeilor

Organizaţii: România, pe penultimul loc în UE privind puterea politică a femeilor

Organizaţiile şi persoanele care au semnat scrisoarea deschisă anunţă că susţin proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, în forma adoptată de Senat, cu articolul care asigură alternanţa genurilor pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare.

„Subliniem că în absenţa acestui sistem de tip fermoar (liste care nu conţin mai mult de două persoane de acelaşi sex consecutiv), legea este complet ineficientă şi în niciun caz nu susţine egalitatea de gen. La alegerile din 2020 şi 2016 procentul de femei din numărul total de candidaţi a fost foarte aproape de 30%. Dar nefiind pe locuri eligibile, procentul de femei alese a fost sub 20%. România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte egalitate de gen conform celui mai recent raport al Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE), şi pe penultimul loc privind puterea politică a femeilor”, se arată în scrisoare.

Potrivit acesteia, cotele de gen nu reprezintă doar cifre, procente sau ocuparea unor locuri, ci sunt necesare atât pentru repararea unor inegalităţi istorice privind nivelul reprezentării politice a femeilor, cât şi pentru asigurarea principiilor unei democraţii reprezentative.

„Cotele de gen asigură şanse cu adevărat egale şi prezenţa vocilor şi intereselor femeilor în forurile decizionale. Există dovezi consistente că dezvoltarea instituţiilor democratice este asociată cu sporirea implicării femeilor în viaţa publică (Welzel, Norris şi Inglehart,2002)”, se mai arată în document.

Conform acestuia, asigurarea unei reprezentări minime de 33% a femeilor pe listele de candidaţi pentru alegerile generale, aşa cum este prevăzut în proiectul de lege, este o măsură legislativă necesară, însă nu este suficientă dacă femeile vor rămâne pe ultimele poziţii pe liste, neavând cu adevărat acces la o poziţie eligibilă. Semnatarii atrag atenţia că cotele de gen nu vor duce la o creştere a reprezentării politice dacă nu sunt corelate cu reguli privind plasarea ori ordinea candidaţilor pe liste.

„Deşi procentul candidaţilor femei a crescut la alegerile parlamentare din 2020 faţă de alegerile parlamentare din 2016, reprezentarea femeilor la nivelul Parlamentului a scăzut, România înregistrând un regres. Ponderea de reprezentare a femeilor a scăzut de la 19,1% femei alese în Parlament în 2016, la 18.5% în 2020, plasându-se pe locul 124 în lume. Considerăm necesar ca orice partid care cere voturile femeilor să susţină proiecte de lege care să asigure o reprezentarea reală a acestora. Introducerea cotelor de gen împreună cu reguli clare privind plasarea ori ordinea candidaţilor pe liste accelerează progresul în ceea ce priveşte creşterea reprezentării politice a femeilor la nivelul Parlamentului, aşa cum o dovedesc cele 11 state membre ale Uniunii Europene (Franţa, Belgia, Portugalia, Slovenia, Spania, Grecia, Croaţia, Polonia, Irlanda, Luxemburg, Italia) care au deja în legislaţiile lor cote de gen pentru alegerile parlamentare”, se mai spune în scrisoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici