Parchetul, sesizat în cazul a 22 de poliţişti după dosarul agentului pedofil. Care sunt faptele care le sunt imputate/ Primele consecinţe: DEMISII din conducerea Poliţiei Capitalei | DOCUMENT: RAPORTUL înaintat de Despescu premierului

Raportul prezentat vineri de şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, premierului Mihai Tudose arată că adjunctul său Marius Voicu este cercetat disciplinar, în timp ce în cazul a 22 de poliţişti a fost sesizat Parchetul General, după ancheta făcută în cazul poliţistului Eugen Stan, acuzat de pedofilie. După înaintarea raportului către premier, Nicu Dragoş Orlando, şeful Poliţiei Capitalei, şi adjunctul său au demisionat, vineri seara, din funcţie.

8479 afișări
Imaginea articolului Parchetul, sesizat în cazul a 22 de poliţişti după dosarul agentului pedofil. Care sunt faptele care le sunt imputate/ Primele consecinţe: DEMISII din conducerea Poliţiei Capitalei | DOCUMENT: RAPORTUL înaintat de Despescu premierului

BREAKING: DEMISII la conducerea Poliţiei Capitalei în scandalul poliţistului pedofil

VEZI MAI JOS RAPORTUL INTEGRAL

În raportul prezentat de şeful Poliţiei Române se arată că au fost dispuse ca măsuri: sesizarea ministrului de Interne, declanşarea cercetării prealabile cu privire la posibile abateri disciplinare ale:

- chestor de Poliţie Voicu Mihai Marius, director general al Direcţiei Generale de Poliţie Bucureşti, împuternicit în funcţia de adjunct 1 al inspectorului general al Poliţiei Române

- chestor de poliţie Nicu Dragoş Orlando, împuternicit cu funcţia de director general al Direcţiei Generale de Poliţiea municipiului Bucureşti.

De altfel, Chestor de poliţie Nicu Dragoş Orlando şi adjunctul său Ştefan Eugen au decis azi să îşi depună demisiile din funcţie, se arată în raport.

Totodată, s-a început ancheta disciplinară faţă de 22 de poliţişti din cadrul Brigăzii Rutiere şi a secţiilor 18 şi 22 Poliţie.

Potrivit raportului, aceştia sunt: 

Brigada Poliţiei Rutiere:

  • comisar şef Vornicu Rene Emanuel, şef direct al agentului de poliţie Stan Eugen;
  • comisar şef de poliţie Călineaţă Aurelian (împuternicit adjunct Brigada Rutieră);
  • subcomisar de poliţie Tudorache Cătălin-Ionuţ (împuternicit şef Supraveghere Rutieră pen tru sectorarele 2,4 şi 5);
  • inspector principal de poliţie Slabu Marian (şeful biroului Poliţia Rutieră pentru Sectorul 1);
  • inspector de Poliţie Gâtan Radu (din cadrul Serviciului Supraveghere Rutieră 1,2 şi 6);
  • subcomisar de Poliţie Stoean Ştefan (Biroul de Psihologie);
  • subcomisar de poliţie Bivolaru Dorel (Brigada Rutieră-Serviciul Operativ Special);
  • subcomisar de poliţie Ursu Alexandru (Brigada Rutieră-Serviciul Operativ Special);
  • subinspector de poliţie Porcaru Roxana (Brigada Rutieră- Serviciul Supraveghere Rutieră pentru sectoarele 1,2 şi 6);
  • subinspector de poliţie Păun George (Brigada Rutieră- Serviciul Operativ Special).

Secţia 22 de Poliţie:

  • comisar şef Pătru Florian Adrian (şeful Secţiei 22 de Poliţie);
  • subcomisar Dinicu George (şeful Biroului Investigaţii Criminale, secţia 22);
  • subinspector Neacşu Florin (şeful Biroului Investigaţii Criminale, secţia 22).

Secţia 18 de Poliţie:

  • comisarul Ursu Gabriel (şef Birou de Investigaţii criminale, secţia 18); 
  • subcomisar de poliţie Oprea Daniel.

În raportul lui Bogdan Despescu se arată că nu pot fi cercetaţi disciplinar, din cauza pensionărilor survenite între timp, doi poliţişti: colonel în rezervă Vasile Daniel- Gildo, fost şef al Brigăzii Rutiere până în august 2017 şi colonel în rezervă Radu Viorel, fost şef Secţia 18 Poliţie.

Totodată faţă de poliţiştii menţionaţi mai sus, inclusiv faţă de cei aflaţi în pensie, "a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a aprecia în ce măsură faptele de mai sus constituie infracţiuni".

Faptele pentru care sunt anchetaţi  

Faptele de care sunt suspectaţi poliţiştii sunt legate de modul în care a fost coordonată ancheta în cazul celor doi copii abuzaţi în liftul din cartierul Drumul Taberei. Şefii secţiei 22 de Poliţie, Adrian Păstru şi George Dinicu nu au anunţat poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii criminale de la nivel central. De asemenea "nu au organizat şi coordonat în mod eficient cercetarea la faţa locului prin aceea că nu s-au prezentat la locul săvârşirii faptei".

Cât priveşte echipa care s-a deplasat la faţa locului, aceasta este acuzată că a făcut verificări superficiale şi nu a verificat camerele video.

"Nu au procedat la verificarea detaliată a tuturor imaginilor suprinse de camera de supraveghere din lift pentru a suprinde în totalitate acţiunile agresorului, aspecte care ar fi putut conduce la identificarea şi prelevarea unor urme biologice (spermă) de la locul faptei", se arată în raport.

"În sarcina agentului de poliţie Puiu Iulian şi a agentului de poliţie Petreanu Iulian, care în data de 5.01.2018, în urma deplasării la locul săvârşirii agresiunii sexuale asupra celor doi minori, deşi au desfăşurat activităţi de identificare a autorului agresiunii, au lăsat neasigurat locul comiterii faptei până la sosirea echipei de cercetare la faţa locului".

În cazul poliţiştilor de la Secţia 18, care au analizat cazul din 2016 pentru care au propus clasarea, aceştia nu ar fi respectat procedura de privind „cercetarea penală a personalului din structurile MAI”.

Anterior, surse oficiale au declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că Nicu Dragoş Orlando, şeful Poliţiei Capitalei, şi adjunctul său au demisionat din funcţie, vineri seara, după scandalul declanşat ca urmare a arestării poliţistului acuzat de pedofilie.

Pe 26 septembrie 2017, chestorul de poliţie Nicu Dragoş Orlando a fost împuternicit să exercite funcţia de director general al Poliţiei Capitalei. Până la acea vreme, Nicu Dragoş Orlando ocupa funcţia de adjunct al Poliţiei Capitalei.

Decizia vine după acuzele aduse poliţiştilor Capitalei în cazul lui Eugen Stan, agentul arestat pentru fapte de pedofilie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 precizând că poliţiştii Secţiei 18 din Bucureşti au ascuns calitatea de poliţist a lui Eugen Stan în cazul agresiunii sexuale comise în 2016, ba mai mult au propus clasarea cauzei.

RAPORT Privind Rezultatul Verificarilor Efectuate Cu Privire La Cazul Politistului Stan Eugen Si Masur...

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici