Parlamentari: Transformarea Parlamentului în Adunare Constituantă, o exagerare

Parlamentari din Comisia de revizuire a Constituíei consideră că declaraţia lui Ovidiu Donţu ca Parlamentul să se transforme în Adunarea Constituantă pentru modificarea Constituţiei reprezintă "o opinie personală", o exagerare, care nu se poate pune în practică.

145 afișări
Imaginea articolului Parlamentari: Transformarea Parlamentului în Adunare Constituantă, o exagerare

Parlamentari: Transformarea Parlamentului în Adunare Constituantă, o exagerare (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Este un punct de vedere al colegului, nu împărtăşesc această opinie, pentru că Parlamentul nu se poate transforma într-o Adunare Constituantă, este o altă procedură. În prima şedinţă a comisiei de revizuire a Constituţiei trebuie să se discute observaţiile Curţii Constituţionale", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX deputatul PSD Ciprian Nica, vicepreşedinte al Comisiei juridice.

Şi liderul deputaţilor PNL George Scutaru consideră că afirmaţia lui Donţu este "o opinie personală". "Este o opinie personală. Rămîne să vedem dacă mai există o voinţă politică majoritară pentru a promova proiectul de revizuire a Constituţiei în forma iniţială. O să vedem modificările în urma observaţiilor Curţii Constituţionale", a precizat pentru MEDIAFAX George Scutaru.

"Domnul Donţu exagerează pentru că Parlamentul se transformă în Constituantă în momentul în care se elaborează un proiect nou de Constituţie, aici vorbim despre o lege de revizuire a acestei Constituţii şi va parcurge procedura parlamentară, adică va fi votată de Senat şi de Cameră. Domnul Donţu a încurcat planurile", a explicat deputatul PNL Gabrile Andronache.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat, pentru MEDIAFAX, că întâi ar trebui să se facă o astfel de propunere, după care să fie analizată. "Ar trebui analizată din două planuri. Procedural, ar trebui să vedem dacă se face aşa ceva şi trebuie tranşat politic. Eu nu ştiu să se fi discutat la nivelul majorităţii parlamenatre până la acest moment", a adăugat Ciucă.

Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu se poate ca în mijlocul sesiunii Parlamentul să se transforme în Adunare Constituantă. "Din păcate, atunci când se votează un Parlament trebuie ştiut dacă este Adunare Constituantă şi nu în mijlocul sesiunii să se transforme în Adunare Constituantă şi nu cred că există posibilitatea asta, nu există două treimi necesare", a explicat Mate Andras.

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu crede că în acest moment mai este cazul transformării Parlamentului în Adunare Constituantă, precizând că discuţia pe acest subiect a avut loc şi PSD a fost împotrivă.

"Putem să discutăm orice, nu cred că se mai poate pune problema transformării acestui Parlament acum în Adunare Constituantă, e o discuţie care a avut loc la început. N-am avut atunci consens în această chestiune, nu am avut atunci două treimi, mi-aduc aminte că PSD nu a fost de acord să luăm în discuţie o asemenea variantă, şi la noi erau părerile împărţite, nu cred că acum mai e cazul", a declarat Antonescu.

Vicepreşedintele Comisiei juridice din Senat, senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu, a declarat, joi seară, că în prima şedinţă a Comisiei de revizuire a Constituţiei se va discuta posibilitatea ca Parlamentul să se transforme în Adunare Constituantă dacă se doreşte o modificare de substanţă.

Donţu, membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei, a declarat corespondentului MEDIAFAX că revizuirea Constituţiei nu se face în grabă pentru a prinde un scrutin electoral şi că nu mai este un proiect politic, ci unul tehnic.

Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei îşi va relua activitatea miercurea viitoare, a anunţat, marţi, vicepreşedintele acestei comisii, senatorul PSD, Ioan Chelaru.

El a precizat că membrii acestei comisii vor reanaliza toate propunerile de modificare a Legii fundamentale, astfel încât textul proiectului să fie corelat cu observaţiile Curţii Constituţionale şi de experţii Comisiei de la Veneţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici