Parlamentarii continuă dezbaterilor pe buget şi miercuri noaptea

Senatorii şi deputaţii au decis, miercuri noaptea, să continue dezbaterile la proiectul de buget, fără pauză, până la adoptarea bugetului.

22 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii continuă dezbaterilor pe buget şi miercuri noaptea

Parlamentarii continuă dezbaterilor pe buget şi miercuri noaptea

Parlamentarii au aprobat, miercuri seară, în jurul orei 23.00, o propunere a deputatului PSD Aura Vasile ca dezbaterile asupra bugetului să continue fără întrerupere, până la votul final.

Propunerea a fost făcută în replică la solicitările unor parlamentari PNL de a se constata lipsa cvorumului, pentru a se suspenda lucrările.

Propunerea a fost votată şi de parlamentarii PNL, considerându-se adoptată, deşi programul de lucru la dezbaterile pe buget a fost stabilit de Birourile Permanente ale celor două Camere, care au fixat, pentru ziua de joi, ora 9.00 pentru începerea şedinţei.

Imediat după miezul nopţii, deputatul UDMR Marton Arpad a invocat programul fixat de Birourile Permanente, program care stabilea că lucrările încep, joi, la ora 9.00.

Deputatul UDMR a argumentat că este deja joi, iar amendamentul Aurei Vasile a făcut referire doar la ziua de miercuri, fără a preciza dacă se modifică şi programul de lucru al zilei de joi.

Argumentul a fost respins de preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), care a spus că programul de lucru de miercuri nu putea fi prelungit, întrucât acesta deja fusese stabilit de Birourile Permanente până la ora 24.00.

Marton Arpad a sugerat că articolele din proiectul de buget care vor fi adoptate între ora 00.00 şi ora 9.00 a zilei de joi ar putea fi declarate neconstituţionale, însă Oltean a decis continuarea lucrărilor.

Deputatul PNL Andrei Gerea a solicitat o pauză de consultări, în care liderii de grup să decidă asupra unei modalităţi de deblocare a discuţiilor.

În urma pauzei de consultări, preşedintele de şedinţă, deputatul PDL Ioan Oltean, a anunţat că dezbaterile vor continua.

Senatorii şi deputaţii au votat, miercuri seară, bugetele Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

Majoritatea parlamentară formată din PDL şi PSD nu a admis niciunul dintre cele câteva sute de amendamente formulate de PNL sau UDMR, care au fost respinse şi de comisiile de buget-finanţe.

Dezbaterile asupra bugetului Ministerului Dezvoltării au fost cele mai aprinse, prelungindu-se, pe durata a două zile, mai bine de zece ore.

Bugetele Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Justiţiei, Ministerului Apărării, Ministerului Internelor, Ministerului Muncii, Ministerului Agriculturii şi Ministerului pentru IMM-uri au fost adoptate relativ repede, în mai puţin de două ore.

Ca şi în prima zi de dezbateri, şi lucrările de miercuri au fost marcate de contestări din partea reprezentanţilor PNL şi UDMR asupra respectării regulamentelor şi a procedurii de numărare a voturilor, contestări care nu au avut câştig de cauză în faţa majorităţii PDL-PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici