Parlamentarii despre declaraţiile lui Tudose privind autonomia: Exprimarea este neavenită, dăunătoare

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a declarat, pentru MEDIAFAX, că afirmaţiile premierului Mihai Tudose despre autonomia Ţinutului Secuiesc sunt neavenite, pe când liderul executiv al PMP, Eugen Tomac, a spus că acestea nu trebuie interpretate într-o cheie dramatică.

1905 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii despre declaraţiile lui Tudose privind autonomia: Exprimarea este neavenită, dăunătoare

Parlamentarii despre declaraţiile lui Tudose privind autonomia: Exprimarea este neavenită, dăunătoare

„Este exact ceea ce îşi doresc unii agitatori care urmăresc amplificarea acestui subiect şi indirect slăbirea statului român, destabilizarea lui, mă refer în special la agenţii de influenţă a unor ţări neprietenoase României. Exprimarea domnului prim-ministru cu privire la steagul secuiesc cred că este este neavenită şi profund dăunătoare relaţiilor româno-maghiare, iar exprimarea nu este potrivită unui om care ocupă această funcţie. Nici nu am intrat bine în anul 2018, anul centenarului Marii Unirii şi spiritele s-au inflamat pe marginea acestui subiect foarte sensibil. În ceea ce priveşte solicitările UDMR, PCM şi PPMT privind autonomia Ţinutului Secuiesc, PNL le respinge categoric. Se ştie foarte clar că în Constituţie sunt anumite chestiuni care nu pot fi revizuite. ”, a declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, Robert Sighiartău.

În contrapondere, preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a precizat că liderii UDMR, PPMT ŞI PCM, prin semnarea declaraţiei comune privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală şi cea culturală, „au sărit calul”.

„Eu cred că UDMR-ul şi liderii partidelor au sărit calul cu declaraţia. În primul rând, pentru nişte oameni care au făcut parte din Guvernul României şi au depus un jurământ, un asemenea comportament este condamnabil. Avem nevoie de un an 2018 în care să vorbim de ce ne uneşte, nu ne separă. De aceea, cred că declaraţia premierului nu trebuie interpretată într-o cheie dramatică. Poate a fost prea dur, dar în mod sigur e nevoie de mai multă fermitate pentru a pune lucrurile la punct, pentru a nu lăsa politicienii să bage şi mai multă confuzie în populaţie. Am convieţuit 100 de ani împreună, mai putem convieţui o mie de ani respectându-ne unii pe alţii, iar minoritatea maghiară din România este cea mai avantajată minoritate care există la nivelul Uniunii Europene din punct de vedere al drepturilor de reprezentare şi de susţinere pe care le oferă un stat. Deci, din punctul ăsta de vedere, lucrurile sunt destul de clare. Eu nu fac parte din categoria celor care spun că nu trebuie să fim uneori fermi în atitudini, sigur, abordările trebuie să fie cu maximă delicateţe, dar nicidecum cu jumătăţi de măsură”, a susţinut Tomac pentru MEDIAFAX.

Vicepreşedintele deputaţilor UDMR, Szabo Odon, a caracterizat declaraţiile lui Tudose ca fiind „nefericite”.

„Consider că sunt nefericite, pentru că poţi să ai opinii diferite pe anumite programe, proiecte, chiar anumite chestiuni considerate a fi neconstituţionale, dar dialogul trebuie să fie menţinut şi nu cred că trebuie să se ajungă la asemenea afirmaţii într-un context în care permanentizarea dialogului în acest an cred că este prioritar”, a spus deputatul UDMR pentru MEDIAFAX.

Întrebat dacă declaraţiile premierului ar putea avea repercusiuni la nivel european, Szabo Odon a răspuns: „Credeţi că oriunde în Europa, dacă unei comunităţi îi spui că dacă are o anumită prioritate comunitară atunci va fi pusă în ştreang, este acceptabil? Credeţi că la Bruxelles acesta este modelul pe care încearcă să-l promoveze? Dacă nu acesta este modelul, atunci nu are cum să fie primit cu aplauze un asemenea discurs”.

Solicitat să comenteze afimraţiile premierului Mihai Tudose, deputatul PSD, Iuliu Nosa, a refuzat acest lucru. „Dar în esenţă, nici eu nu îmbrăţişez solicitarea lor de a determina autonomia”, a declarat Nosa pentru MEDIAFAX.

Senatorul ALDE, Scarlat Iriza, a precizat că nu se impuneau aceste declaraţii din partea premierului, în contextul Anului Centenar.

„Nu se impuneau aceste declaraţii, e un an în care toată lumea trebuie să fie în armonie, în pace şi linişte, şi ungurii şi românii să se considere români, chiar dacă sunt de altă naţionalitate, trăiesc pe pământul României şi trebuie să respecte Constituţia, chiar şi legile acestei ţări, dar autonomia e o găselniţă a UDMR. În opinia mea, UDMR-ul ar trebui să dispară din eşichierul politic, pentru că nu e un partid, e o organizaţie şi nu văd ce bine al ţării poate face UDMR”, a spus senatorul ALDE.

Pe de altă parte, senatorul USR, Vlad Alexandrescu, a spus că, prin astfel de lucruri, PSD vrea să distragă atenţia de la problemele politice.

„Faptul că se doreşte o criminalizare a unor iniţiative locale arată că vor să abată atenţia, ca de obicei, atunci când sunt mari probleme politice asupra unor chestiuni cu impact emoţional puternic în societate. M-am săturat de această marotă care e folosită în momentele de criză are guvernărilor. Anul Centenar e un an în care trebuie să celebrăm 100 de ani de Românie modernă laolaltă cu toate etniile cu care trăim de atâta vreme şi nu este un an în care trebuie să aprindem conflicte artificiale şi să alimentăm un astfel de discurs naţionalist care nu rezolvă nicio problemă reală a României”, a declarat Alexandrescu pentru MEDIAFAX.

Vicepreşedintele senatorilor UDMR, Fejer Laszlo, s-a arătat surprins de afirmaţiile lui Tudose, arătând că în anul 2018 nu e posibil ca un premier să gândească astfel de lucruri.

„Am fost coleg în comisia economică cu domnul Tudose şi m-au surprins foarte mult aceste cuvinte. Eu cred că în anul 2018 nu se poate ca un om să gândească astfel de lucruri, mai ales că e şi prim-ministru. Mă deranjează şi că niciun preşedinte de partid nu a vorbit şi nu a comentat ce a spus domnul prim-ministru. Cred că domnul Mihai Tudose ar trebui să explice la ce s-a gândit şi de ce a spus aceste cuvinte, cred că în secolul XXI nu se poate aşa ceva. Eu cred totuşi că, în Europa, nu se pot accepta astfel de discursuri”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Fejer Laszlo.

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, referitor la declaraţia comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală şi cea culturală, semnată de liderii UDMR, PPMT ŞI PCM, că nu se pune problema unei astfel de autonomii şi toţi cei care vor flutura steagul secuiesc, vor flutura alături de steag.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose, miercuri seara, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici