Parlamentul a adoptat cele 41 de articole ale Legii Bugetului de stat pe anul 2011

Parlamentarii au adoptat, luni seară, pe articole, textul Legii bugetului de stat pe 2011, admiţând două amendamente, dintre care unul de fond, plenul urmând să înceapă de marţi dezbaterea bugetelor principalilor ordonatori de credite.

31 afișări
Imaginea articolului Parlamentul a adoptat cele 41 de articole ale Legii Bugetului de stat pe anul 2011

Parlamentul a adoptat cele 41 de articole ale Legii Bugetului de stat pe anul 2011 (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Şedinţa a fost suspendată în jurul orei 22.00, cu patru ore înainte de termenul stabilit iniţial de plen, urmând ca lucrările să fie reluate marţi, la ora 9.00.

Primul amendament aprobat vizează articolul 34, unde parlamentarii au acceptat amendamentul propus de Petru Călian (PDL) şi respins iniţial la Comisiile de buget finanţe.

Articolul 34, în forma amendată, prevede că "în anul 2011, cheltuielile pentru transmiterea şi achitarea drepturilor de asistenţă socială finanţate din bugetul de stat sau din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, şi care se plătesc la domiciliul beneficiarilor prin Compania Naţională «Poşta Română» - S.A., se calculează prin aplicarea unui coeficient negociabil ce nu poate depăşi 1,05% din valoarea sumelor virate".

Parlamentarii au acceptat, de asemenea, articolul 39 în formă amendată, care prevede că "ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat au obligaţia să transmită Ministerului Finanţelor Publice detalierea în structură, pe funcţii, a numărului maxim de posturi finanţat prin Legea bugetului de stat pe anul 2011 şi fondul aferent salariilor de bază, în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I". Sintagma introdusă în varianta iniţială a articolului în urma amendării este "prin legea bugetului de stat pe anul 2011".

Şedinţa nu a fost lipsită de discuţii în contradictoriu, care au început odată cu dezbaterea articolului 4 din lege. Articolul a avut 325 de amendamente, care au fost respinse fără excepţie, ca şi la Comisiile de specialitate.

Nemulţumirea a fost stârnită de faptul că, după cinci minute, Ioan Oltean, preşedintele de şedinţă, a anunţat că a expirat timpul alocat articolului. El a spus că a fost vorba despre o propunere a preşedintei Roberta Anastase, aprobată în plen, decizia rămânănd neschimbată, în pofida faptului că mai mulţi parlamentari au venit la tribună exprimându-şi nemulţumirea.

Tot luni, Parlamentul a finalizat dezbaterile generale ale Legii Bugetului de stat pe anul 2011. La propunerea premierului, Legea Bugetului de stat pe anul 2011 se dezbate în procedură de urgenţă.

Şedinţa comună de plen a Parlamentului pentru dezbaterea Bugetului de stat pe anul 2011 va continua marţi, de la ora 09.00, cu analiza anexelor care fac parte din lege.

Parlamentarii au respins, luni, un amendament al opoziţiei la Legea bugetului, acceptat de Comisiile pentru buget, care stabilea criteriile de alocare a sumelor din bugetele ordonatorilor principali de credite către unităţile administrativ-teritoriale pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură.

PSD şi PNL au protestat, luni, în plen, faţă de votul în urma căruia a fost respins amendamentul privind lucrările de infrastructură, opoziţia reproşând puterii că a încălcat înţelegerea din Comisii, iar ministrul Finanţelor replicând că nu a promis decât supunerea la vot a amendamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici