Parlamentul a decis: Ţigările electronice nu sunt asimilate celor clasice/ USR acuză industria tutunului „că face legea”

Deputaţii au respins, marţi, un proiect de lege care prevedea, printre altele, interzicerea dispozitivelor electronice de tip „ţigaretă electronică” şi a dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului, cât şi a ţigaretelor clasice în spaţiile publice închise.

747 afișări
Imaginea articolului Parlamentul a decis: Ţigările electronice nu sunt asimilate celor clasice/ USR acuză industria tutunului „că face legea”

Parlamentul a decis: Ţigările electronice nu sunt asimilate celor clasice/ USR acuză industria tutunului „că face legea”

Raportul de respingere a proiectului de lege a fost aprobat cu 233 de voturi ”pentru”, 29 ”împotrivă” şi 23 abţineri.

Potrivit raportului, Directiva Uniunii Europene 4 2015/1535 transpusă prin Hotărârea Guvernului nr.1016/2004 impune parcurgerea procedurii de notificare a Comisiei Europene prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, iar această procedură de notificare nu a fost realizată ceea ce, conform jurisprudenţei Curţii de justiţie a Uniunii Europene, ar determina inopozabilitatea prevederilor legii faţă de terţi în eventualitatea unui litigiu.

Proiectul de lege supus dezbaterii avea ca obiect de reglementare actualizarea definiţiilor publicităţii, promovării şi sponsorizării tuturor produselor din tutun, directe sau indirecte, introducerea noţiunii de „produs similar produselor din tutun”, eliminarea expunerii şi publicităţii produselor din tutun şi produselor similare la punctele de vânzare, cu permiterea expunerii şi publicităţii doar în magazinele special amenajate, interzicerea acţiunilor de promovare a produselor din tutun, cu excepţia magazinelor special amenajate, interzicerea acţiunilor de sponsorizare pentru produsele din tutun şi similare, interzicerea fumatului în vehiculele în care se află minori şi femei însărcinate, introducerea posibilităţii ca persoanele cu afecţiuni psihice internate în unităţi sanitare, în baza unei hotărâri emisă de o instanţă de judecată să poată fuma doar în spatii special amenajate, introducerea contribuţiei pentru sănătate aplicate corespunzător tuturor formelor de produse din tutun, conform redefinirii acestora.

În timpul dezbaterilor deputatul Emanoil Ungureanu a acuzat un fals făcut la redactarea raportului.

”Cine a scris acest raport a comis un fals. Un alt lucru fals în comisie este că de la Guvern ar fi un ultim aviz negativ. Este fals, ultimul aviz din luna iunie e pozitiv. Vă daţi seama cât de mare a fost presiunea industriei tutunului asupra acestui proiect?”, a spus Ungureanu.

La rândul său, deputatul USR Tudor Pop a spus că este ”incredibil că sănătatea copiilor noştri a ajuns să fie tratată politic”.

”Problema e că tinerii le cumpără uşor, iar acest lucru e pentru că legislaţia e învechită. Industria tutunului promovează agresiv acest tip de fumat. Vi se pare normal? Vi se pare sănătos? De ce are acest proiect raport de respingere? Decizia a fost luată de industria tutunului, care se pare că face legea în parlament”, a mai spus Pop.

Preşedintele Comisiei de Sănătate, Corneliu Buicu, a catalogat discursurile deputaţilor USR drept ”demagogie ieftină”, precizând că parlamentarii au în discuţie modificarea legii tutunului.

”Nerespectarea unui regulamrent european a făcut ca acest proiect să fie respins. La nivelul comisiei de sănătate au avut loc discuţii în acest sens”, a mai spus Buicu.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici