Parlamentul a votat Legea bugetului, în forma trimisă la promulgare, respingând cererea lui Iohannis/ Deputat ALDE, la dezbatere: Avem un preşedinte pamfletar. Noi nu răspundem la pamflete

Camera Deputaţilor şi Senatul a adoptat, miercuri în plen reunit, raportul de admitere al Comisiilor de specialitate la Legea bugetului, în forma trimisă la promulgare, respingând astfel cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

2007 afișări
Imaginea articolului Parlamentul a votat Legea bugetului, în forma trimisă la promulgare, respingând cererea lui Iohannis/ Deputat ALDE, la dezbatere: Avem un preşedinte pamfletar. Noi nu răspundem la pamflete

Parlamentul a votat Legea bugetului, în forma trimisă la promulgare, respingând cererea lui Iohannis

Legea bugetului a fost adoptată de Parlament cu 245 „pentru” 115 „împotrivă”, două abţineri, iar trei aleşi nu au votat.

Anterior, comisiile reunite pentru buget-finanţe ale Parlamentului au dat raport de admitere la Legea bugetului, în forma adoptată iniţial, respingând astfel cererea de reexaminare a şefului statului.

De asemenea, toate amendamentele partidelor de Opoziţie au fost respinse, iar o dezbatere generală nu a avut loc, ci doar schimburi de replici acide între PSD şi PNL-USR.

Parlamentarii PSD-ALDE au susţinut că amendamentele Opoziţiei nu specifică sursele de finanţare, drept urmare nu pot fi admise. A fost prezent la dezbatere şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Acesta a propus aleşilor să voteze proiectul de act normativ fără dezbatere.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vinerea trecută, Parlamentului pentru reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019, susţinând că este fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, că nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate. Demersul preşedintelui a venit după ce judecătorii CCR au respins, săptămâna trecută, sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului pe 2019.

Iohannis i-a acuzat luni pe liderii PSD pentru că au întârziat adoptarea bugetului în Parlament şi le-a transmis acestora „să plece de la guvernare” dacă nu o fac pentru ţară. El a indicat PSD ca fiind ”unicul vinovat” pentru neaprobarea bugetului până în prezent.

În replică, Partidul Social Democrat a transmis luni seara, într-un comunicat de presă, că şeful statului ar trebui să îşi ceară scuze de la cei pe care i-a afectat prin blocarea bugetului şi a catalogat blocarea bugetului drept un joc electoral.

Deputat USR: Avem un ministru de Finanţe neserios, se ţine de glume, insultă membrii Parlamentului

Cosette Chichirău a afirmat, miercuri, că nu i se pare normal ca Eugen Teodorovici nu a intervenit în dezbaterea pe buget, deşi era prezent în plenul Parlamentului. Deputatul USR a precizat că „avem un ministru de Finanţe neserios, care se ţine de glume, care insultă parlamentari”.

„Nu mi se pare normal să trecem Legea bugetului fără intervenţia Guvernului. Nu mi se pare normal ca ministrul de finanţe să fie tăcut. S-a redus singur la tăcere. Este prezent aici şi nu a avut nimic de spus în apărarea bugetului. Nu avem un Guvern normal, nu avem un ministru de Finanţe normal. Avem un ministru de Finanţe neserios, care se ţine de glume, care insultă membrii Comisiei de buget, membrii Parlamentului în loc să vorbească cu argumente. Domnule ministru, vă rog să vă apăraţi acest buget. ”, a declarat deputatul USR Cosette Chichirău, miercuri, la dezbaterea Legii bugetului.

Deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat, miercuri, la dezbaterea Legii bugetului de stat, că nu a fost ţinut cont în actul normativ de impactul negativ al OUG 114 fiscală sau de recomandările partenerilor străini.

„Nu avem doar un stat care creşte foarte mult cu acest buget, ci un stat căruia îi cresc chetuielile cu 46 miliarde de lei, pe când veniturile i-au crescut cu 43. Avem un stat care creşte pe datorie şi pe creşteri de taxe şi impozite. Din acest buget cei mai pierduţi o să reiasă contribuabilii români, ce care plătesc deja printre cele mai mari taxe pe muncă din Europe de Est. Veţi face ce aţi făcut şi în 2017 şi în 2018 şi veţi cere mai mulţi bani tot de la cei care muncesc. În acest buget, nu aţi ţinut cont de nimic, de efectul nefast pe care l-a avut OUG 114, de recomandările partenerilor externi, nici măcar de ce ne spune preşed României şi îl duceţi înainte. În acest buget aţi meţinut notoriile şi ruşinoasele pensii speciale la un nivel foarte mare. Menţineţi faimosul program PNDL din care se fură ca din codru şi care este numit puşculiţa partidelor şi duceţi banii către grupurile de interese care speraţi că o să vă aducă victoria la următoarele cicluri electorale”, a declarat Claudiu Năsui.

Bugetul a primit raport de adoptare în forma iniţială de la Comisiile reunite de buget-finanţe. La şedinţă a fost prezent şi Eugen Teodorovici, care l-a numit pe senatorul PNL Florin Cîţu „prost” şi „urât”.

Florin Cîţu, la dezbaterea bugetului din Parlament: PSD persistă în greşeală

Florin Cîţu a declarat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis a dat şansa Parlamentului să corecteze bugetul de stat, însă PSD a refuzat, persistând în greşeală. Senatorul PNL a precizat că Eugen Teodorovici nu vrea să îşi asume proiectul bugetului de stat pentru că nu este făcut de el.

„Preşedintele României a dat şansa Parlamentului să corecteze greşelile făcute la adoptarea bugetului acum câteva săptămâni. Bineînţeles că cei de la PSD nu au vrut să facă acest lucru şi vor să persiste în greşeală. Este clar că bugetul României a fost trimis în plic de ministrul Finantelor la pachet cu OUG 114 în escală la Moscova. După ce a fost aprobată OUG 114 singurii care au beneficiat de acea ordonanţă au fost până acum ruşii, restul au plătit românii. Astăzi i am dat ministrului Finanţelor Publice şansa de a-şi asumă bugetul. Nici astăzi nu a vrut să îşi asume pentru că nu e făcut de el. Avem încă o dovadă că bugetul e fundamentat pe date false. După ce umflaţi veniturile din buget, nici nu puneţi în buget banii necesaeri pentru infrastructura şi sănătate. PNL va vota împotrivă raportului de respingere”, a declarat Florin Cîţu, la dezbaterea de miercuri din plenul reunit.

Deputatul PNL Florin Roman a acuzat coaliţia PSD-ALDE că a tăiat un miliard de lei administraţiilor publice locale.

„Prin acest buget aţi tăiat un miliard de lei administraţiilor publice locale, primăriilor de municipii şi oraşe. Din păcate cu toţii trebuie să ştie că PSD le-a tăiat şi posibilitatea decontării navetei profesorilor, elevilor, şi posiblitatea decontării altor servicii care până acum primăriile le puţeau face la nuvel local. Nu mai pot fi plătite bursele şcolare. Aţi lovit crutn şi întoarceţi bugetele locale în bugete de subdezvoltare. Nu înţelegem de ce aţi început acest război cu primarii, cu cei care sunt aleşi legitim de către cetăţenii României”, a spus Roman.

Vosganian, la dezbaterea bugetului: Avem un preşedinte pamfletar. Noi nu răspundem la pamflete

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat, la dezbaterile pe Legea bugetului că solicitarea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, asupra actului normativ este un „pamflet”, de aceea Parlamentul trimite proiectul de lege în forma trimisă pentru promulgare

„În opinia mea ceea ce s-a petrecut în ultima lună este stânjenitor pentru calitatea vieţii. Noi avem un preşedinte pamfletar. Un preşedinte care trimite către Parlament pamflete, în care face aprecieri înţesate de adjective , în loc să discute fondul problemelor. Eu socotesc că este pentru noi limpede că ceea ce a făcut preşedintele României este doar o imagine publică. Noi nu răspundem la pamflete, textul este generat şi cuprinde calificative impardonabile pentru un preşedinte care face evaluări cu privire la calitatea actului de guvernare, care foloseşte sintagme apocaliptice, de tipul -bugetul ruşinii naţionale-, fără să ne definească exact ce înseamnă ruşinea şi cui ar trebui să îi fie ruşine în ţara asta. Fiind vorba despre un pamflet noi l-am citit şi îi trimitem înapoi pentru promulgare”, a declarat Varujan Vosganian, miercuri în plenul reunit.

Potrivit Constituţiei, „dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea”.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici