Parlamentul de la Budapesta i-ar putea da toată puterea lui Viktor Orban în contextul stării de urgenţă

  • Viktor Orban ar putea fi împuternicit de parlamentul de la Budapesta pentru a conduce prin decret pe perioada stării de urgenţă
  • Guvernul maghiar spune că măsura este necesară, dar activiştii avertizează că această situaţie va deveni oportună pentru abuzuri
2149 afișări
Imaginea articolului Parlamentul de la Budapesta i-ar putea da toată puterea lui Viktor Orban în contextul stării de urgenţă

Parlamentul de la Budapesta i-ar putea da toată puterea lui Viktor Orban în contextul stării de urgenţă

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, ar putea fi însărcinat de Parlamentul de la Budapesta cu toată puterea pe perioada stării de urgenţă, scrie cotidianul The Guardian. Parlamentarii vor discuta acest subiect. De asemenea, la Budapesta se discută pe seama încarcerării celor care "răspândesc ştiri false". ONG-urile care militează pentru libertatea de expresie spun că această ordonanţă ar deschide o cutie a pandorei pentru abuzuri.
 
"Nu poţi să oferi un mandat în alb pentru a guverna o ţară. Acest draft exact asta face. Este o carte albă în mâna decidenţilor", a afirmat Marta Pardavi, reprezentant al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Ungaria.
 
Duminică, patru ONG-uri maghiare, inclusiv Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului, a cerut ca modificările să fie făcute în mod constituţional.
 
Guardian scrie că noua lege ar permite condamnarea la închisoare chiar şi pentru 5 ani a celor care răspândesc informaţii clasificate sau false.
 
Pe de altă parte, Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului condus de Viktor Orban, a scris pe Twitter că "cei care spun că ordonanţa este un pericol pentru libertatea presei sunt iresponsabili". "Vieţile oamenilor sunt în joc, iar ordonanţa este rezonabilă", a mai notat acesta.
 
Gwendoline Delbos-Corfield, europarlamentar francez, a avertizat de asemenea: "Este o pantă periculoasă. Viktor Orban nu trebuie să primească o carte în alb care sa îi ofere toată puterea lui şi să o ia din mâinile cetăţenilor maghiari".
 
Ungaria a testat până acum doar 5.000 de oameni şi a confirmat 167 de cazuri pozitive.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici